PLÖREZİ (Zatülcenp). Plevra iltihabı. Nedeni: Verem, zatüre, akciğer ab-sesi gibi vakalarda, akciğerlerden yayılan iltihap, akciğer kanserlerinde, enfeksiyon olmaksızın, plevra’nın tahriş olması, akciğer ya da göğüs duvarı yaralanmalarıdır.
Belirtileri: “Kuru” plörezi’de, soluk almayla boyun ya da omuz başına kadar yayılan keskin bir göğüs ağrısı vardır. Hasta, kesik kesik soluyup, göğüs duvarını mümkün olduğu kadar az hareket ettirir. Nedene bağlı bir ateş ve ağrılı öksürük vardır. Öksürük ve akciğer iltihabına eşlik etmeyen bir tip kuru plörezi, Bornholm hastalığı (bkz.) adını alır. Plevra’da olduğu gibi, diyafram ve kaburgalararası kaslarda da ağrı vardır, fakat bu ciddi olmayıp, birkaç günde geçer.
“Yaş” plörezi’de, diğer bir deyimle, sıvı birikmesi alanında, —ki “kuru” plö-rezi’yi izleyebilir— iltihaplı plevra zarlarının arasında sıvı birikmesi olduğundan, ağrı azdır. Biriken sıvı, enfekte ya da steril (mikropsuz) olabilir. Sıvının enfekte ve cerahatli olduğu hallerde, çevresinde bağdokusu oluşumu ile sıvı ye-relleşebilir ve bu durumda, ampiyem adını alır. “Yaş” plörezi’de ağrının az olmasına karşılık, hasta kendini kötü hisseder, ateşlidir ve plevra boşluğunda fazla sıvı olması halinde, solunum darlığı görülür. Fazla miktarda steril sıvının birikmesine özellikle akciğer kanseri vakalarında rastlanır.
Tedavi: Verem, zatüre, akciğer ab-sesi, kanser vb. gibi vakalarda, nedenin tedavisi gerekir. Bornholm hastalığında tedavi gerekmez. Fazla sıvı birikmesinde, yerel anestezi altında, göğüs duvarına iğne sokarak, sıvının boşaltılması gereklidir. Yerelleşmiş ve çevresi bağdokusuy-Ia çevrilmiş ampiyemin iyice boşalabilmesi için, bazen üstteki kaburgaların da çıkartılması gerekebilir.
Henüz yorum yapılmamış.