AMFİZEM
Vücut dokularında, anormal olarak, havanın bulunması. Deyim, özellikle, akciğer alveollerinde fazla hava bulunması halinde kullanılır. Nedeni: Amfizem, genellikle astma ve kronik bronşitte görülen bir durum olduğundan, asıl neden olarak, hava yollarının tıkanması ve akciğer esnek dokusunun, enfeksiyon sonucu, yıkımı, gösterilebilir.
Belirtileri: Amfizem, aslında kronik bir hastalıktır. Bellibaşlı belirtisi, zamanla artan soluk darlığıdır. Sonunda hasta, istirahat halinde de güç soluk alır, çünkü alveol yıkımı çok ilerlemiş ve kan -hava arası gaz alışverişi ileri derecede aksamıştır. Göğüs kafesi genişlemiş ve kaburga hareketleri çok azalmıştır. Bu durumda, her solunumda akciğerlere giren ve çıkan hava hacmi normalin çok altındadır.
Te d a v i: Akciğerdeki anatomik değişiklikler düzeltilemez. Hasta, sigara iç-memeli, mümkün olduğu kadar temiz havada bulunmalı ve amfizeme bağlı olan kronik bronşit mümkün olduğu kadar kontrol altında tutulmalıdır. Solunum idmanlanyla hasta, durumuna göre en verimli şekilde soluk alıp vermesini öğrenebilir ve oksijen solunması hastaya yardımcı olur. Şişman hastaların zayıflamasına salık verilir. Amfizem, kalp yetmezliğiyle birlikte görülürse, duruma uygun tedavi uygulanmalıdır. Ancak böyle vakalarda hastanın sık sık ve çok yakından izlenmesi gereklidir.
Henüz yorum yapılmamış.