Asetik Asit

Asetik Asit Nedir?

Sirke asidi adıyla da bilinen asetik asit organik bir bileşiktir. Renksiz, keskin olmakla birlikte iğneleyici bir kokuya da sahiptir. 16 derecede donup 118 derecede kaynama özelliğine de sahiptir. Su ile istenilen oranda karışabilmektedir. Cilde temas ettiği takdirde tahriş eder. Bunun dışında metal yüzeyleri aşındırır. Asetik asit değişik yerlerde değişik alanlarda kullanılabilmektedir. Aşağıda asitik asitler hakkında daha geniş bilgilere yer verilmiştir.

Nasıl Elde Edilir?

İki şekilde asetik asidi elde etmek mümkündür. Bunlardan bahsedecek olursak;
– Değişik türdeki meyve sularında var olan şeker mayaların da etkisiyle alkole dönmektedir. İşte bu alkolde bulunan çeşitli bakteriler yardımıyla da asetik asite dönüşür. Buradan elde edilen asetik asit miktarı takriben yüzde 5 olup buna sirke de denmektedir. Bu durumda asetik asitoluşturulan asetik asidi yiyeceklerde de kullanmak mümkündür.
– Bir diğer asetik asit ise karbon monoksitin metil alkolle reaksiyonundan, etil alkolün oksidasyonundan oluşmaktadır. Bu şekilde oluşturulan asetik asit daha sentetik olup birinci dünya savaşı esnasında üretilmeye başlanmıştır.

Kullanım Alanları Nelerdir?

Asetik asit endüstrinin de gelişmesiyle birçok alanda kullanılmaktadır. Günümüzde kullanılan en önemli kimya maddelerinden biridir. Asetik asit plastiklerde, lastiklerde, boyalarda, böcek öldürücü ilaçlarda, fotoğraflar için kullanılan fotoğraf filmlerinde, ışığı geçiren kâğıtlarda, matbaalarda ve aspirin elde edilmesinde, ilaç sanayisinde çokça kullanılmaktadır. Kullanım alanlarına bakıldığında asitik asitler oldukça büyük öneme sahiptirler.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git