Sağlıklı ve Dengeli Beslenme

Beslenme, kişinin büyüme, gelişme, sağlıklı ve dinamik bir şekilde uzun süre sağlıklı yaşaması için gerekli tüm vitamin ve minaralleri yeterli oranda alıp bünyesinde kullanması sürecine verilen isimdir. Bu bahsettiğimiz besinlerden herhangi biri tüketilmediğinde ya da olması gerekenden az veya çok tüketildiğinde, büyüme ve gelişmede birtakım sorunlar olduğu ve sağlığın bozulduğu tıbbi olarak kanıtlanmıştır. İnsanın sağlıklı büyüme ve gelişmesi ve hastalıklara karşı korunabilmesi için sağlığın temelini oluşturan yeterli ve dengeli beslenme ayrı bir öneme sahiptir.

Sağlıklı Beslenme İçin Şunlara Çok Dikkat Edin

– Aşırı şekerden kaçının.
– Saf şeke­rin enerjinin % 10’unu geçmemesi­ne dikkat edin.
– Protein tüketiminin yeterli olma­sına ve önerilen gereksinmenin iki katını geçmemesine dikkat edin.

Aman Diyete Dikkat Edin!

saglikli-ve-dengeli-beslenmeDiyetin günlük enerji, karbonhidrat, yağ ve protein değeri kadar yemek yeme sıklığı da beslenme yönünden önemlidir. Günlük alın­ması gereken yiyeceklerin bir seferde, seyrek veya sık öğün olarak tüketilmesi mgtabolizmayı çeşitli yönlerden etkilemektedir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalara göre, beslenme şeklinin herhangi bir nedenle değiştirilmesi ge­çici bir zaman da olsa metabolik aksaklık ve psikolojik gerginlik yaratır. Çünkü bu durum­da yemek yeme sıklığı, yiyeceğin miktarı, diye­tin bileşimi, barsaklardan emilimi, dokularda kullanılması ve fazlasının depo edilmesi, orga­nizmanın alıştığı düzeni bozar. Buna bağlı ola­rak vücutta çeşitli enzim ve hormonların mik­tarı değişir. Bazı enzimler ve hormonlar günde 3 öğün beslenme şekline göre daha az, bazıları ise daha fazla salgılanırlar. Günde 1 veya 2 öğün beslenme de metabolizmayı aksatır. Bu durum Öncelikle çalışanlarda sabah kahvalüsını kaçıranlar ve zayıflamak isteyen kişiler için önemlidir. Günlük enerji ve besin Öğeleri, ge­reksinmelerinin uzun aralıklarla alınması ve bir İki öğünde tüketilmesi, vücutta protein doku­sunun azalmasına, yağ dokusunun artmasına da neden olmaktadır ve bu durumda daha ileri yaşlarda kalp hastalıkları riskini arttırdığı .konu­sunda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Uzun ara­lıklarla yemek yeme, vücut yağ ve kolesterol düzeylerini arttırarak kalp hastalıkları riskini arttırdığı gibi protein kullanım oranının da düşmesine neden olduğundan günlük protein gereksinimini yeterince karşılayamayan gruplarda bu durum daha da önem kazanmaktadır.

Dünyada beslenmeden kaynaklanan sağlık so­runlarının ve besin tüketimindeki sağlıksız yeni yönelişlerin düzeltilmesi için beslenme politi­kaları ve stratejileri konularında yayınlanan raporlarda halka sağlıklı beslenme ve besin tüke­timi konusunda öneriler yapılmaktadır.

Dengeli ve Sağlıklı Beslenme İçin İşte Size Altın Tavsiyeler

diyet3

* Yaşamınızda mantıklı bir beslenme diyeti her daim olmalı. Kilo vermeyi yarınlara bırakmayın. Şayet çok çabuk kilo veremediyseniz, buna üzülmeyin. Çünkü çabuk kilo vermek hiç de sağlıklı değildir; ayrıca çok çabuk kilo veriseniz, yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz de zora girecektir. Canınızın çektiği bir tatlıyı yemeden ya da bisküvi paketini açmadan önce kendinize bir sual edin: Ben sahiden aç mıyım? şayet cevabınız evet açık şeklindeyse, 10 dk daha bekleyin ve bu soruyu yeniden sorun.

* Mutfak ihtiyaçlarınızı bir hafta önceden tespit edin ve bir kağıda yazın. Bu şekilde alışveriş yaparsanız, gerçekten ihtiyacınız olmayan ıvır zıvır şeyleri almazsınız. Markete kesinlikle aç gitmeyin. Şayet tok karnına alışverişe giderseniz, besin değeri daha yüksek gdalar alırsınız. Böylece hem beslemenize hem de cüzdanınıza iyilik etmiş olursunuz.

* Yaşam biçiminizde ciddi değişiklikler yapın. Daha hareketli bir yaşam biçimini tercih edin.

* Elinize bir kalem bir de kağıt alın.Bu kağıda ne yediğinizi,ve ruh halinizi yazın. Şayet istememenize rağmen bir şeyler yiyorsanız, 1 dak. sonra kendinizi kontrol altına alabilirsiniz. İradeyi kullanmak, doğru ve sağlıklı beslenmede çok önemlidir.

* Hiçbir vakit niçin kilo vermek istediğinizi aklınızdan çıkarmayın. Sıkıldığınızda ya da diyet yapmaktan bunaldığınızda kadim ve zayıf resimlerinize bakın. Zayıfladıkça vücudunuz güzel ve estetik bir şekle girdikçe kendinizi nasıl hissettiğinizi düşünün. Güzel bir vücuda kavuşmanın zamanla ve sabırla olacağını hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

* Dünyadaki hiçbir tatlı, börek, pasta kendinizi zayıf ve güzel hissetmenizden daha tatlı olabilir mi?

* Şu andan itibaren farkındayım ki, yememem gerekeleri yemezsem kolaylıkla zayıflayabilirim. Sürekli şu cümleyi kendi kendime tekrarlıyorum: Bunu yemeye ihtiyacım var mı, sahiden onu yemeyi istiyor muyum?

* Yemek yemek istemiyorsanız, yemekli mekanlardan uzak durmayı deneyin ve ilginizi başka şeylere verin.

* Diyelim tatildesiniz ve bir açık büfeye gittiniz, öncelikle salataya yönelin ve tabağınızı salata ile iyice doldurun. 2. defa yeniden büfeye gittiğinizde bu defa kendinizi tok hissedeceğiniz için fazla bir yemek almamış olacaksınız.

* Daima ölçülü olun. Tabaklarınız küçük olsun.

* Bol miktarda sebze ve meyve, Az yağ, bol su

* Yemeğe başlamadan evvel bir bardak su alın ve bu esnada diyette olduğunuzu hatırlayın: Şu anda yemek yiyorum fakat amaçladığım kilodan uzaklaşıyorum. Bu iç çatışma sizi frenleyecektir.

* Yemek yerken kendinizi kaybetmeyin. Yavaş ve sakin olun. Aldığınız her kaşık yemeğe dikkat edin.

* Yediğiniz her yemekten sonra mutlaka dişleriniz fırçalayın. Ağzınızdaki temizlik hissi 1-2 saat acıkmanıza mani olacaktır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git