BÖBREK İLTİHABI (Nefrit)
Kelime anlamı olarak, nefrit, böbreğin iltihabı demektir, fakat bu sınıflandırmaya giren hastalıkların nedenleri iltihap olmayabilir.
Nefritin bir benzeri de, Bright hastalığı’dır, çünkü Bright (1789-1858) busınıflandırmaya girebilecek çeşitli örnekler anlatmıştır.
Burada kullanılacak olan bir sınıflandırmaya göre, böbrek hastalıkları, akut nefrit, kronik nefrit ve nefrotik sendrom olarak ayrılmaktadır. Akut nefrit: 1. Akut glomerulonefrit. Nedeni: Bu hastalık, eskiden kızıl hastalığına neden olan hemolitik streptokok mikrobu enfeksiyonlarından sonra ortaya çıkabilirdi. Günümüzde antibiyotiklerin uygun ve vakitli kullanılmaları sonucu, bu mikrop sadece boğaz ağrısı ve iltihabına neden olmaktadır. Böyle bir boğaz hastalığından bir iki hafta sonra, böbrek glomerüllerinde antijen ve antikor bileşimlerinin birikmesinden ötürü akut nefrit belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Belirtileri: Kanlı idrar, yüz ve bacakların şişmesi, ense ve baş ağrısı, kan basıncının yükselmesidir. Hastalık ilerledikçe, hastada nefes darlığı, öksürük ve bazen bulantı ve kusma görülür. İdrar yapımı azalmıştır. Tedavi: Hasta yatırılır ve tuzsuz diyet verilir. Sıvı ve. protein alımı da azaltılır. Bir hafta, on gün sonra, idrar miktarı normalleşir ve hasta kendini daha iyi hissetmeye başlar. Hastanın hafif vakalarda iki üç hafta daha, ağırlarında ise daha da uzun yatakta kalması gerekir.
2. Tekrarlayan hematüri: Oğlan çocukları ve erişkin erkeklerde, bazen kuvvetli idman sonrası veya burun-boğaz enfeksiyonu sırasında idrarlarının kanlı olduğu ve protein kapsadığı görülür ve bu durum tekrarlayabilir. Önemsenmeyen bu özellik, ileride kronik nefrite yol açabilir. Dolayısıyla idrar yollarında taş veya kum olmadığı belirlense bile herhangi bir kanamada nefrit olasılığı düşünülmelidir.
3. Anafilaktoid purpura: Çocuklarda, hemolitik streptokok enfeksiyonları sonrası deride kırmızılık, eklem şişkinlikleri ve özellikle bacak eklemlerinde şişmeler görülebilir. Bazen, karm ağrısı, kusma ve kanlı idrar da bu duruma eşlik eder. Genellikle, kendiliğinden düzelebilen bu durum, bazen de kronik nefrite dönüşebilir.4. Radyasyon nefriti: Bu durumda, böbrekteki yıkım, ne antikor-antijen bileşimi birikmesinden, ne de anafilaktik pur-pura’da sanıldığı gibi hipersensitivifeden ileri gelmektedir. Buradaki yıkıcı ajan, X-ışmlarıdır. Günümüzde pek rastlanmayan bu olaya, eskiden nedeni bilinmezken rastlanmaktaydı. Nefrit belirtileri, radyasyona maruz kaldıktan altı ay – bir yıl sonra ortaya çıkmakta ve akut nefriti andırmaktadır. Bazı vakalar, akut devreden geçmeksizin, kronik nefrite dönüşebilir.
5. Poliarteritis nodosa da böbreği yıka-bilen bir hastalıktır.
Henüz yorum yapılmamış.