NEFROTİK SENDROM
Birçok böbrek hastalıklarında, idrarla çok fazla albümin kaybı sonucu, kan protein düzeyi aşırı derecede azalmakta ve ödem (dokuların su toplayarak şişmesi) görülmektedir. İdrara aşırı miktarda albümin geçmesine eşlik eden durum, nefrotik sendrom diye adlandırılır. Bu duruma neden olabilen hastalıklar şunlardır: Akut nefrit, diğer glomerülonefritler, diyabet, lupus eritematoz, ilaç zehirlenmeleri (özellikle cıvalı ilaçlarla). Bazı vakalarda nefrotik sendrom, böbreklerde açık bir anatomik bozukluk olmadan belirebilir. Özellikle çocuklarda görülen nefrotik sendrom bu tiptir.
Belirtileri: En fazla 2-4 yaşları arasındaki oğlan çocuklarında görülür. Yüz ve bacaklardaki şişlikler, bu hastalıkta görülen kas erimelerini maskeler ve idrar protein doludur. Araya giren enfeksiyonlara sık rastlanır ve bu enfeksiyonlar durumu ağırlaştırır. Nefrotik sendrom, kronik nefrite dönüşmeden, belirtileri yıllar boyu görülebilir. Çocuklarda bu durum bazen kendiliğinden düzelebildiği gibi, bazen de tekrarlayabilir.
Tedavi: Neden olan hastalığın tedavisi gereklidir; özellikle ilaç zehirlenmesinde bu önemlidir. Ödem şişkinliklerini yok etmek için, frusemide (Lasix) ve ethacrynic asid (Edecrin) gibi diüretik-ler, potasyum tuzlan ile birlikte verilir ve sodyumsuz diyet uygulanır. Diyetin ayrıca protein değerinin yüksek olması gereklidir, ama genellikle bol proteinli yiyeceklerin sodyum kapsamı fazla olduğundan, sodyumsuz süttozu gibi gıda maddeleri kullanılmalıdır. Böbrekte açık bir bozukluğun görülmediği hallerde, kortikosteroidler yararlı olabilir, ama aksi takdirde bu ilaçlar yararsızdır. Yüksek kan basıncının da var olduğu hallerde, uygun tansiyon düşürücü ilaçlar kullanılır, ama böbreklerin fonksiyonbozukluğu bu durumu daha da zorlaştırabilir.
ayrıca iga nefropati tanısı kondu protein kaçağı +3 çıkıyor neyapmalıyım
bende 24 saatde idrar topladım sonuç 9,7455 çıktı korkulacak bir durum varmı
İdrardaki protein kaçagıyla hamile kalabilirmiyim