BÖCEK ÖLDÜRÜCÜ MADDELER
Bu maddeler, koruyucu doktorlukta çok önemli olduğu gibi, tarımın verimli olmasında da etkendir ve sayılan günden güne artmaktadır. Genellikle ensektisidler: 1. Klorlu hidrokarbonlar ve 2. Organik fosfor bileşikleridir.
1. Klorlu hidrokarbonlar:
a) D.D.T.: Bu bileşimin diğer adı, Di-cophane’dır ve eklembacaklılar için zehirli, omurgalılar için ise, damar içine verilmedikçe, çok hafif toksiktir. Sivrisinek, sinek, bit, pireyi öldürür. 1944’te Napoli’deki bir tifüs salgınının D.D.T. ile başarılı kontrolünden bu yana, sıtma, veba, sarı humma ve sineklerce yayılan bütün hastalıkların önlenmesinde başarıyla kullanılmıştır. Son zamanlarda, D.D.T.’nin zararları da oldukça dikkati çekmiştir, ama yarar ve zararları karşılaştırmadan yargıya varmak hatalıdır. Çok yaygın kullanılışı sonucu, insan vücudunda az miktarda biriktiği kuşkusuz olan D.D.T.’nin kurtardığı canları, önlediği ıstırabı düşünmemek olanaksızdır. Bu ilacın başarısı da, zararı da, fiziksel yönden inaktif olmasına bağlıdır; bundan ötürü, kalıcı etkisi vardır.
b) Lindane (Gamma B.H.C.): Sinek, sivrisinek, bit ve tahtakurusu için D.D.T.’ den daha toksik olan bu ilacın kalıcı etkisi daha azdır.
c) Chlordane, Dieldrin: Dieldrin, böceklere karşı çok toksik olmakla birlikte, insanlar için de çok zehirlidir. Bundan ötürü çok çabuk etki yapıp, çok kalıcı etkisi olmasına rağmen, kullanılma alanı dardır.
2. Organik-fosfor bileşikleri: Bunlar, hem böcekler, hem insanlar için çok toksiktir. Bundan ötürü, ancak lorine hidrokarbonların etkisiz olduğu yerlerde kullanılır.Böcek öldürücüler, hastalıkların yayılmasını önleyen başlıca faktör değildir. Yeterli sağlık koşulları sağlanması ve haşaratın gelişme ortamlarının ortadan kaldırılmasına yönelmiş tüm çalışmaların ancak bir bölümü bu maddelerin kullanılmasını gerektirir. Bu ilaçlar, gelişigüzel kullanılmamalıdır, çünkü hem insanlara zararlı olabilir, hem de böcekler bunlara karşı bağışıklık kazanabilir. Bu hususa devamlı dikkat edilmesi ve gereken ensektisidin kullanılması çok önemlidir.
Günümüzde önemli bir konu da, bu maddelerin doğa dengesini bozarak Fauna ve Flora’yı temelden değiştirmeleridir. Çevre kirlenmesi diye tanımlanan genel bir kavramın içinde (Fabrika artıkları, kimyasal madde artıkları, deterjanlar vb…) ensektisitlerin de önemli biryeri vardır. Bu konuda başarıya ulaşmak için bir yandan spesifik böcek öldürücüler üzerinde yoğun araştırmalar yapılırken, diğer taraftan bu maddelerin ancak zorunlu hallerde kullanılması önerilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.