Hormon Tedavisi Görülüyorsa
Tedavi altına alınmayan menapozlarda kilo alımı riski olduğuna inanıp, hormon tedavisini her derde deva gibi görme eğilimleri olabilir.
Oysa, hormon tedavisinin birçok avantajı olduğu göz ardı edilemez; olsa bile, istatistik olarak yüzde 31’e karşı yüzde 44 gibi lehte bir sonuç bile olsa, hormon tedavisinin kilo alımına karşı bir garanti olduğu söylenemez.
Şimdi bunun niçin böyle olduğunu anlamaya çalışalım:
Östrojenler doğal olarak şunlara yol açar:
– Kalçada oluşan ve iz bırakan yağ kitlelerinin artması
– Karında yağlanma
– Vücutta suyun birikmesi (tutulması)
– Kas kitlesinin artması (yapıcı metabolizmanın etkisi -anabolizan etki)
Progestatifler ise şunlara yol açar:
– iştahı arttırır
– karın bölgesinde yağ kitlesini arttırır (yapıcı metabolizma etkisi)
– su tutulması (mineral-kortikoitler etkisi)
– zayıf kas kitlelerini arttırır
Sonuçta oestro-progestatif hormon tedavisi, aşağıdaki nedenlerden ötürü görece bir kilo alımına yol açabilirler:
• zayıf kas kütleleri artabilir
• vücut su tutabilir
• yağ kitleleri artabilir
Ancak biliyoruz ki, bu olası kilo alımı iki parametreye koşulludur:
-Daha önceleri önemli kilo fazlalığına sahip olmak. (Ne denli şişmanlarsak, o denli şişmanlama riskimiz vardır; hiperensülin nedeni ile…)
– Doktor tarafından seçilen tedavi.
Jinekolog doktor Davit Elia şöyle demektedir: “Hormon tedavisi kadınlara rahatsızlık vermez. Kadının kendi bireysel durumuna uydurulmamış hormon tedavileri vardır. Unutulmamalıdır ki, dozun asın fazla ya da çok az olması kilo alımını kışkırtabilir.”
Böylece, bir dönemin doktor kontrolü altında dozajların gözlenerek “gözaltında özgürlük” şeklinde geçirilmesi gerekiyor. Bu dönemde kadının kilosunu koruyup korumadığına da bakılabilir.
İyi yürütülen bir tedavide kilo alımı olmaz. Tam tersine: Öte yandan, formasotik labratuvarlarında duruma yardımcı olma çabasını göstermiyorlar. Sanki bir balığı su içinde boğarcasına, değişik hormonların kadınlar üzerindeki etkilerinin ayrımını, istatistik verilerine rağmen yapmamaktadırlar.
İşte, özellikle önceden şişman olanlar başta olmak üzere, herhangi bir kadın nasıl kötü yürütülen bir tedavi sonucu kilo alıyor. Demek ki hormon tedavisi dikkatli ve düzenli bir şekilde takip edilmeli ve en ufak bir kilo alımında tedavinin seyrinde değişikler yapılmalıdır.
Tedavinin riskleri konusunda bilgi verilmediği için, bir çok kadının bu tedaviden kuşkuları vardır ve tedaviye çekimser kalmaktadırlar.
Bu yüzden de kadınların yüzde 30’u kendilerine yazılan ilaçları almamakta, yüzde 20’si tedavinin başlarında kendi kendine karar alıp tedaviyi kesmektedirler.
Şunu da belirtmek gerkiyor: Fransa’da bu tedaviyi gören 9 milyon kadının ancak yüzde 10’u doğru tedavi görmektedir. Özetle, menapozun hormonal tedavisi sırasında kilo almamak için iki tedbir alınmalıdır:
1- Tedavinin kişiye uygunluğundan emin olunmalı
2- Hiperinsülinizm riskini tamamen ortadan kaldırmak için Yöntemin ilkelerine uyulmalıdır.
ben 22 yasindayim ve cok korkuyom birdah halile kalamicam diye cok üzülüyüm allah hepimize acil sifalar varsin insallah
slm ben 8yilik evliyim 3 yasinda bir olum var kinciye halile kalmistim düsük yaptim ve ondan sonlar adet düzensizli basladi ve dokdora gitim horman bozuklu oldunu söledi napicam bilmiyom bu sorundan kutulan varmi cevap yazar misiniz lütmen
merhaba ben 37 yaşındayım bende hormun bozukluğu var hem hamile kalmayı hemde adet görmemi engeliyor 1 senedır hormun tedavisi göruyorum yinede yumurtalıklar ağır çalışıyor klomen ve tamara ilaç larını kulandım tedaviye cevap vermedi dokturum şimdi iğnelerle tedaviye devam etmemi istiyor bu iğnelerin bana yan etkisi olurmu dokturum bu iğnelerin hamile kalmamı sağlıyacağını suyluyor ben de korkuyurum 2 tane çucuğum var bu doğumları tedavi görmeden doğurdum sorum şimdi neden hamile kalamiyorum adetlerim duzensiz tedavi goruyorum yardımcı olursanız sevinirim teşekurler
merhaba ben 24 yaşındayım erken menopoza girdim testlerimde fsh,lh,estradiol (e2)değerleri yüksek görünüyo ultrasonda sağ over sol over izlenmedi görünüyo.şimdi doktorum bana laporoski önerdi tam anlamıyla yumurtalıkların durumuna bakalım dedi.sorum şu horman tedavisininn erken menepozada etkili oludğunu söylüyloar eğer kullanmassam yaşlılık ,saç dökülmesi ve kemik ereimesi gibi hastalıklara yol açığağını söylüyolar doktorumda bana sürekli sana vermicem ilaç diyo ara ara vericeğini söylüyor kafam çok karışık lütfen bana yardımcı olun.sürekli almakmı daha ii yoksa ara ara almakmı daha iyi.eğer ara ara alırsam bu hasatalıkları yaşarmıyım?yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler…
ben 21 yaşındayım. nişanlıyım. ayra 2 sefer adet görüyorum ve yaklaşım 5/6 gun suruyor. hormon tedavisi görüyorum. Acaba hormon tedavisi görmem ahmile kalamama riskimi çoğaltırmı.. tşkler….
merhBA BEN 24 yasında 1 yıllık evlıyım 3 ay once doktora gıttım genel muayne ıcın sütümde hormon bozuklugu oldugunu soyledı ve buyzden hamıle kalamadıgımı ogrendım verdıgı ılacın yan etkılerı fazlasıyla benı etkılıyo calısıorum ogun benı ayakta durmamı engellıyo ıcemıorum es deger ılac ıstedım vermedı olmaz dedı bunun baska bır yontemı yokmu ve bu hormon bozuklugu gercekten kısırlıga kadar gıdıyormu cevabınızı beklıyorum sımdıden tesekkur ederım
merhaba ben 24 yaşında bir gencim benim sormak istediğim konu hormon tedavisiyle boy uzaması olabilirmi ve cilt olarak değişebilir miyim bana bu konuda bilgi verebilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler
merhaba ben yaklaşık 8 aydır tam adet göremiyom doktor hormonların çok yüksek dedi ben tedaviye gitmedim hayıt otu içiyorum arada bir adet görüyorum napmam lazım 54 kilodan 62 ye çıktım kilo alırım diye korkuyorum tüplerim bağlıben adet görmek istiyorum cevabınızı bekliyorum teşekkürler
meraba ben 4 senedır evlıyım bende hormon bozuklugunu ogrendım kısa bır sure tedavı gordum ama daha sonra esım ısınden ayrılınca gıdemedım sızce ne yapmam gerekıyor cocugum yok bana kısır olabılırsın dıyorlar cok korkuyorum cevabınızı beklıyorum sımdıden teşekurler
ben 19 yaşındayım ve 2 yıllık evlıyım sitenizi çok begendım