GEN
Kalıtım biliminde, belirgin bir özelliğin kuşaktan kuşağa geçişini kontrol eden faktöre verilen addır. Son yıllarda, bir organizmanın yapı proteinlerinin durumu ve hücrelerinin yapısının, deoksiribo nükleik asit adlı kimyasal madde aracılığıyla dölden döle aktarıldığı öğrenilmiştir. Buna göre, genin, bu çok uzun spiral şekilli deoksiribo nük-leik asit (D.N.A.) molekülünün, kalıtımla ilgili bir bölgesi olduğu kabul edilmektedir.Bugünkü bilgilerimize göre genler, özellikleri kuşaktan kuşağa ileten “ha-berciler”dir. Boy, vücut yapısı, huy ve deri rengi, bir çocuğa anne ve babasından kalıtım yoluyla az ya da çok geçen özelliklerden yalnız birkaçıdır. Binlerce gen tıpkı boncuklar gibi dizilerek bir kromozomu oluştururlar ve vücuttaki her bir hücrenin çekirdeğinde 23 çift kromozom vardır.
Şu halde, çocuğun gelişim biçimi, bazı özellikleri taşıyan genlerin, başka özellikleri taşıyan genlerden daha üstün olmalarına göre değişir. Bu süreç son derece karmaşıktır; örneğin, anne ve babanın her ikisinin de mavi gözlü olmaları, doğacak çocuğun gözlerinin de mutlaka mavi olacağını göstermez.
Çoğu kez, sözgelimi zekâ gibi bir özellikte rol oynayan başlıca faktörün genler mi, yoksa olumlu ortam koşulları mı olduğunu bilmek olanaksızdır. Dolayısıyla, bir çocuğa anne va babasmdaki özellikler aynen geçmez. Kişiler, kendilerine özgü özelliklere sahip olmayı sürdürmektedirler.
Anne ya da babada bulunan bozukluklar da genlerle çocuklara geçebilir. Örneğin, hemofili yalnızca erkekleri etkiler, ama bu genleri anne de taşıyabilir. bkz. Kalıtım.
Bozukluklar, genlerin döllenme sırasındaki birleşme düzeninden, ya da gebeliğin başlamasından önce ya da sonra vücut hücrelerinin bölünme düzeninden ileri gelebilir. Down sendromu (mongo-lizm) genler yoluyla geçebilir, ama döllenme sırasında ortaya çıkar. Bazen bir bozukluk yalnızca belli koşullar altında belirlenir: Örneğin, Favizm, kansızlık ve sarılığa yolaçan kalıtsal bir eğilimdir, ama etkilenen kişi bakla yediği ya dasülfamidler dahil bazı ilaçlan aldığı takdirde ortaya çıkar.
Henüz yorum yapılmamış.