GIDA ZEHİRLENMESİ
GIDA ZEHİRLENMESİ. Geçmişte, nedeni gözetilmeksizin, her çeşit ishali tanımlamak için kullanılmış genel bir deyim olan “gıda zehirlenmesi” gerçekte, GIDA ZEHİRLENMESİ
bakterilerle bulaşmış besin maddelerinin neden olduğu barsak hastalıklarına verilen addır.
Nedeni: Besin maddelerinin aşağıda sayılan bakterilerle bulaşmış olmasıdır:
1. Stafilokoklar: Besin maddesi içinde çoğalıp, koloniler oluştururlar. Bakterinin kendisi zararsız olup, salgıladığı toksini (zehirli maddesi) zehirlidir. Stafilokoklar, genellikle, tekrar tekrar pişirilmiş ette, pasta, kıyma gibi fazla ellenmiş besinlerde bulunur. Ellerdeki mikroplu yaralar, bademcik iltihabı veya akıntılı bir kulak hastalığı, stafilokokla-rm kaynaklarıdır.
2. Salmonella grubu bakteriler: Salmo-nella typhi murium genellikle etkendir. Bu gruba ait diğer bakteriler, sığır, domuz gibi hayvansal besin ürünlerinde (yumurta, süt vb.) bulunur.
3. Clostridium welchii: Soğutulup, yeniden ısıtılan ette gelişir. Bu organizmanın sporları ve toksinlerinin (zehirlerinin) bazıları, ısıya dayanıklı olduğundan, yeniden ısıtmayla bunlar etkisizleştirilemez. Bu bakteri, oksijensiz ortamda yaşar. Belirtileri: Stafilokok zehirlenmesi, etkisi süresince çok rahatsız edici olmakla birlikte, akuttur (bkz), çabuk geçer ve kusma ile ishale neden olur. Salmonella zehirlenmesinin kuluçka dönemi ise, daha uzundur (iki saat yerine, iki gün). Hasta ateşlidir, kusma ve ishal vardır. Clostridium vvelchii’nin belirtileri bir gün içinde ortaya çıkar ve hastalar, yaklaşık olarak iki günde iyileşir.
Tedavi: Belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik. Antibiyotikler kullanılmaz. Kusma ve ishal önleyici, kaybolan suyu tamamlayıcı önlemler alınır. Basit ilaçlar en etkilileridir, bkz. İshal, Botulizm, Dizanteri.
Önlenmesi: Tropikal ve subtropi-kal bölgelerde, özellikle sebzelerin bulaşmış olduğunu kabul edip, besin maddelerini kullanmadan önce yıkamak akıllıca bir önlemdir. Mümkünse, besin maddeleri, temizliği saptanmış yerlerden alınmalıdır. Besin maddeleri, serin, havalandırılan, sineksiz bir yerde saklanmalı ve bu maddeleri elleyecek kişilerle, kullanılacak tabak, çanak, vb.’nin temizliğine özen gösterilmeli ve besin maddeleriyle ilgilenecekler bu yönde eğitilmelidir. Ev halkından birinde gıda zehirlenmesi belirtilerinin ortaya çıkması, diğer kişilerde de aynı durumun belirebi-leceğine işarettir. Hazırlanış koşullarının bilinmemesi halinde, yaz aylarında, iki kere ısıtılmış yiyecekler yenmemelidir. Bütün dondurulmuş et ve tavuklar çok iyi pişirilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.