GLOMERÜLONEFRİT Nedeni
GLOMERÜLONEFRİT Nedeni: Hastalık, genellikle, boğaz, deri veya yanıkların hemolitik streptokok enfeksiyonlarını izleyerek ortaya çıkar. Kızıl ile bu hastalığın ilişkisi olduğu da bilinmektedir. Bu hastalıktaki başlıca olay, glomerüllerde oluşan bir an-tijen-antikor reaksiyonu sonucu, glome-rül fonksiyonunun bozulması ve tuz, su, azotlu maddelerin vücuttan atılmaması, dolayısıyla da, kan dolaşımındaki yükün artıp, ödem (kol ve bacakların şişmesi) oluşmasıdır.
Belirtileri: İdrarda kan bulunması, bel ve baş ağrısı, bacaklar veya yüzün şişmesidir. Vakaların çoğunda, yakın geçmişte boğaz iltihabı vardır ve hafif bir ateş olabilir. Hastada bulantı ve kusma görülebilir ve hastalık ilerle- dikçe, idrar yoğunluğu artar, ödem gittikçe belirli bir hal alır, baş ağrısı artar ve akciğer ödeminden ötürü öksürük ve solunum darlığı da belirebilir. Hastalığın akut devresi, genellikle iki hafta kadar sürer.
Tedavi: Yatakta dinlenme ve boğazdaki iltihabın tam geçmemiş olması olasılığına karşı ve ödemli akciğerleri enfeksiyondan korumak amacıyla, penisilin kullanılmasıdır. Hastanın su alımı azaltılmalı ve tuzsuz besinler verilmelidir. Hastamn alabileceği sıvı miktarı, çıkan sıvı miktarıyla ayarlanır: Bir önceki gün çıkartılan sıvı miktarına, yaklaşık olarak yarım litre eklenip, hastanın o gün alacağı sıvı miktarı hesaplanır. Kan basıncının yükselmesi, kalp yetmezliği, veya akciğer ödemi gibi komplikasyonlar, belirdikçe tedavi edilir: Bu komplikasyonlar, günümüzde, hastadan kan alınmasını gerektirebilecek birkaç durum olarak kabul edilir. Hasta, normal idrar çıkarmasının başlamasından sonra, iki hafta kadar daha yatakta tutulur ve bu dönemden sonra dahi durumun iyi ve dikkatli izlenmesi gerekir, çünkü vakaların çoğu, tam olarak iyileşmekteyse de, bazılanmn idrarında alyuvarların çıkması ve idrar protein testlerinin pozitif olması sürebilir ve bu grup hastada durum, iyi ve uygun tedavi edilmezse, böbrek yetmezliğiyle sonlanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.