Gripin Nedeni
Gripin Nedeni: Miksovirüslerden olan, influenza A, B ya da C enfeksiyonudur. Belirtileri: Ani olarak, yüksek ateş, titreme, baş, kemik ve kas ağrısı, önceleri kuru ve sonraları balgamlı olan öksürükle başlar. İkincil bakyeriyel bir enfeksiyonun eklenmesi halinde, grip, bronkopnömoni ya da pnömoniye dönüşebilir. Genellikle, depresyon hali, in-fluenzaya eşlik eder. Tedavi: İkincil enfeksiyonu eklenmemiş olduğu basit vakalarda, yatak isti-rahati ve aspirin yeterlidir. Öksürüğün rahatsız edici olduğu durumlarda, öksürük ilacı alınabilir. İnfluenza’nın, kalpkasma zararlı etkisi olabileceğinden, orta yaşlılar, hastalığın geçmesinden sonra da 1-2 gün dinlenmelidir. Yaşlılar da, uzun süre yatakta kalmalı ve kalktıktan sonra da. kendilerini pek yormamalıdır. Bron-kopnömoni ya da pnömoninin eklendiği hallerde, antibiyotik (penisilin, tetrasik-lin, eritromisin, ampisilin) verilmelidir, tnfluenza sonrası pnömon bazen çok dirençlidir, oldukça güç iyileşir. Önlenmesi: Üç tip grip virüsü vardır: A, B ve C. A virüsleri, AO, Al, ve A2 gruplarına ayrılır. Belli bir virüs tipine karşı, on yılı aşkın bir süre içinde, genel bağışıklık oluşmakta ve bu cins influenza’ya artık rastlanmamaktadır. Bu arada, yeni bir tip virüs belirmekte ve yeniden salgınlar olmaktadır. 1917-1919 ve 1957 yıllarının büyük salgınları, A tipinde olmuştur.
1917 salgınında ölenlerin sayısı, I. Dünya Savaşı’nda ölenlerinkinden fazladır. 1957 salgını yaratıcısı A2 tipi, ilk kez Çin’de ortaya çıkıp, buradan, önce Hong-Kong’a, sonra bütün dünyaya yayılmıştır. Antibiyotiklerin kullanılmasıyla ölüm oranı azaltılmıştır. Önemli olan, belirli bir virüs tipine karşı oluşan bağışıklığın, diğer cinsleri etkilememesi veya kısmen etkilemesi ve bundan ötürü, genel aktif bağışıklık sağlayabilecek bir grup aşısının yapılabilmesinin henüz mümkün olamamasıdır. En iyi önleme çaresi, griplilerin ayrılmasıdır, fakat bu hastalık, genellikle kişiyi yatak dinlenmesine zorlamadığından, bunun da uygulanması kolay değildir. Nedense, gripli kişi, yatakta yatmayı, kendine yedireme-mekte ve böylece, hastalığı yaymaktadır. Bazı kişileri, aktif aşılamayla gripten korumak mümkündür, ama bu çeşit önlemler oldukça kısa etkili olurlar ve sonuçları mutlak değildir.
GRİ TOZ, Geçmişte, çocuktaki ishal tedavisinde kullanılan, cıva ve tebeşir karışımı olan bir tozdur. Cıva zehirlenmesine neden olabileceğinden, günümüz- de kullanılmamaktadır. Çocuklarda, “pembe hastahk”ın tanımından yarım yüzyıl kadar sonra, bu hastalığın, diş çıkartmakta olan ve bundan ötürü, diş ka-şıtıcı olarak gri toz verilen çocuklarda, cıva zehirlenmesinden oluştuğu anlaşılmıştır.
Henüz yorum yapılmamış.