Hafıza Kaybı
HAFIZA KAYBI. Belleğin kısmen veya tamamen kaybolması. (Belleğin tamamen kaybolması pek düşünülemez, çünkü bellek olmadan hiçbir zihinsel fonksiyon görülemez). En sık rastlanan biçimi, kelime veya adların unutulması olan, verbal amnezidir. İhtiyarlıkta ve beyin hücrelerini yıkan direkt hastalıklar veya dolaylı olarak (örneğin, arterioskleroza bağlı olarak) beyin hücrelerinin kanlanmasının azaldığı hallerde, amnezinin değişik tip ve derecelerine rastlanır. Buna rağmen, bellek bozuklukları veya yitimlerinin çoğunluğunun nedeni, psikolojik olup, örnek olarak, anksiete nörozunda, kişinin kendi sorunlarıyla aşırı ilgilenmesi sonucu dikkat ve bunun sonucu bellek bozukluğu göstermesi veya histerideki dayanılmaz durumdan kaçma mekanizması olan gerçek amnezi gösterilebilir, bkz. Nöroz, Arter Hastalıkları.
Kaygının yoğun olduğu durumlarda kişilik çözülmeleri görülebilir. Kendi aralarında birlik oluşturabilen ruhsal etkinlikler, kişilik bütünlüğünden kopabilir veya böyle bir bütünlük oluşamazsa yokmuş gibi görünebilir. Bu durumda, kişilikte bir çözülme ortaya çıkar. Kişilik bütünlüğünün ve düzeninin bozulmasıyla hafıza kaybı (bellek yitimi – amnezi) veya çoklu kişilik görülebilir.
Bellek yitimi (hafıza kaybı – amnezi) çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Yaşantının bir bölümünün veya tümünün unutulmasıdır. Unutulan bölüm yoğun kaygının, üzüntünün yaşandığı bir dönemdir. Yoğun suçluluk duygusu ve şok etkisi yaratan olaylara karşı savunma mekanizması olarak geliştirilmiştir. Birey adını, kimliğini, her şeyini unutmuş olabilir. Ama Kazandığı becerilerini unutmaz
Bazı durumlarda kaçışla birlikte görülür. Aşırı zorlanma içinde olan birey bulunduğu yerden de uzaklaşır. Tamamen bir boşluk içinde kalabilir. Bellek yitimi ile yaşanan olaylar tamamen unutulmaz, bilinçaltına itilmiştir. Hipnozla veya narkoz etkisiyle bilinç düzeyine çıkabilir.
Henüz yorum yapılmamış.