BESLENMEDE YAĞ
Yağ:
Yağların kalori değerleri yüksektir. Ayrıca A vitamini ve D vitamini gibi bazı vitaminlerin yalnız yağda eriyebildikleri nedeniyle, yağlar gerek çocuklar ve gerekse yetişmekte olan gençler için çok Önemlidir. A, D, E ve K vitaminleri tereyağında, balıkyağında ve diğer hayvansal ve bitkisel yağlarda değişik oranlarda bulunurlar.
Hayvansal yağlar ile bitkisel yağlar arasında ne fark var? Hayvansal yağlar ile bitkisel yağlar arasında en Önemli fark sindirim açısındandır. Bitkisel yağların sindirimi daha kolaydır. Ayrıca, ayçiçeği, mısır ve soya gibi sıvı yağların kanda KOLESTEROL seviyesini, hayvansal yağların yükseltmelerine karşın, düşürdükleri kanıtlanmıştır. Oysa, gerek hayvansal ve gerekse bitkisel yağların verdikleri kalori aynıdır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bir gram protein 4, bir gram karbonhidrat 4 kalori verirlerken, bir gram yağ 9 kalori verir. Yani bunların bir mislinden fazla.
Yukarıda belirttiğimiz vasıfları nedeniyle son yıllarda bitkisel sıvı yağların yenilmesi gittikçe artış göstermektedir.
Yağların yüksek kalori vermelerinden dolayı, zayıflama rejimlerinde ayrıca yenmelerine yer verilmez. Zira, yağ ihtiyacı gerek yağla pişirilmiş yemeklerden ve gerekse et, süt, yoğurt ve peynir gibi yiyeceklerden ve dolayısıyla yağda eriyen vitaminler de bunlardan sağlanır. Ayrıca, arasıra da olsa yediğimiz ceviz, fındık ve fıstık gibi kuru yemişlerde de yağ vardır.
Yumurta :
Yumurta protein, mineral ve vitamin kaynağı olan çok önemli bir besindir. 50 gramlık bir tavuk yumurtasının kabuğu 5 gram, sarısı 15 gram, akı ise 30 gramdır. 50 gramlık bir tavuk yumurtası 70 kalori verir. Şu halde, 4 adet yumurta, iki kibrit kutusu büyüklüğünde, yani 100 gram orta yağlı beyaz peynirin verdiği kaloriyi verir. Yumurtanın sarışındaki kalori beyazının iki katıdır.
Yumurtanın çocukların ve yetişkinlerin beslenmelerinde önemli bir yeri vardır. Yumurta rafadan olarak içilir, kaynatılmış ve ayrıca yağda veya omlet veya çeşitli yiyeceklerin hazırlanmalarına ilave edilmek suretiyle de yenir.
Kaynatılmış lop yumurta, daha doyurucudur ve böylece kişiyi daha uzun süre tok tutar. Gerek bu niteliği ve gerekse bileşimindeki zorunlu maddelerin bulunuşu, ayrıca da, düşük kalorili olması nedeniyle özellikle ingilizlerin olmak üzere, birçok ülkenin zayıflama reçetelerinde kaynatılmış yumurta yer almaktadır.
Ancak, yumurtanın sarısında az miktarda da olsa kolesterol mevcuttur. Bu nedenle, 50 yaşından sonra ve Özellikle yüksek tansiyonu olanlar yumurtayı daha dikkatli yemelidirler. Yani, bu gibi kişilerin her gün olmamak üzere haftada 2-3 gün yumurta yemelerinin kuşkusuz büyük bir Önemi yoktur.
Henüz yorum yapılmamış.