Gebeliğin 8.Ayı

Annede Meydana Gelen Değişiklikler:
Anne adayının kalp atışları hızlanır. Bebeğin giderek büyümesi nedeniyle karnınızdaki büyük damarlara baskı yapması sonucu varisler,hemoroid oluşabilmektedir. Bunlar doğumdan sonra azalır ya da hemen kaybolur. Kan atışındaki artış sonucu anne adayında sabahları göz kapaklarında yada yüzünde şişkinlik olabilir. Progesteron yani gebelik hormonundaki artış sonucu solunum hızı artabilir, tabi bu da artan oksijen ihtiyacının karşılanmasını sağlar.

Hormanal nedenlerden dolayı kan akışındaki ve süt bezlerindeki artış nedeniyle göğüslerde büyüme olmaktadır. Ayrıca rahim kaslarıda doğum olayına hazırlanmak için bu dönemde yalancı doğum sancılarına sebep olur.Bu sancıları gerçeğinden ayırabilmek için bu sancıların dinlendiğiniz halde geçmemesi,şiddetinin giderek artması,vajinadan gelen koyu akıntı, kanama olması ve su gelmesi gibi nedenler sayılabilir.

Rahimin idrar yollarına ve idrak kesesine baskı yapması nedeniyle gülme veya öksürme anında idrar kaçırması meydana gelebilir.Ayrıca idrar yolu enfeksiyonuna karşı çok dikkatli olunması gerekir.Normal zamanlara göre daha çok idrara çıkma,idrar yapma anında yanma,karın bölgesinde ve sırt ağrısı şikayeti olan hamileler hemen doktora başvurmalıdır.Eğer idrar yolu enfeksiyonu oluşursa böbreklere zarar verebilir.Eğer bu dönemde kanamanız oluşursa hemen bir doktora başvurmalısınız. Hamile kadınların hemen hemen hepsinde görülen karında,üst kollarda-bacaklarda ve kalçada kalın çizgiler oluşabilir. Bu çizgiler derinin gerilmesi sonucu oluşur. Hamilelikten sonra renkleri açılır fakat hemen kaybolmazlar.
Bebekte Meydana Gelen Değişiklikler:
Hamileliğin otuz yedinci haftasına kadar bebeğiniz her hafta ikiyüz elli gram alır.Bebeğiniz otuzuncu haftasında bin beş yüz gram ağırlığında, yirmi beş santimetre uzunluğundadır.Bebeğiniz otuzuncu haftada solunum egzersizleri yapmaya başlayabilir. Otuz birinci haftada bebek doğarsa akciğer gelişimini henüz tamamlamadığından dolayı bebeğin yoğun bakımda uzun süre kalması gerekir. Otuz ikinci haftada bebeğin hareketlerinde azalma olabilir. Bu olay endişelenmenize sebep olursa sol tarafa uzanıp bebeğin hareketlerini izleyin. Eğer iki saat içerisinde on hareketten daha az hareket hissederseniz hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. Çünkü bebek hareketlerinde bu yokluk tehlikeli olabilir.Otuz ikinci haftada dünyaya gelen bebeklerin hemen hemen hepsi yaşar,ve normal bir hayat sürerler.
Takip:
Hamileliğin bu ayı anne adayının son kez kontrole gideceği aydır. Kan basıncı ölçümü, bebek kalp atışlarının dinlenmesi, pubis-uterus arasının ölçümü ki bu yirmi dokuz-otuz ikinci haftalarda hamilelik haftası ile aynıdır, kilo ölçümü , her zaman istenmesi gereken idrar tahlilini de içermektedir.
ACİL DURUMLAR:
Vajinal kanama olabilir.
Uterin kontraksiyonlar(saatte altıdan fazla olursa)
Şiddetli veya sürekli başağrısı olursa(aynı zamanda bulantı-kusma, görmenin bulanık olması)
Şiddetli ağrı
Bacakta kırmızılık ve şişlik olması ile beraber ağrının da olması
Kanama olması, ya da ateş ile beraber ağrı olması
Ağrı veya ateş ile beraber kusma olması
Yüksek ateş
Vajinadan çok fazla akıntı gelmesi
Görmede farklılıklar olması
Bu gibi durumlarda hemen doktorunuza başvurun!

PAYLAŞ
Gebeliğin 8.Ayı Konusuna 1 Yorum Yapıldı
  1. selen dedi ki:

    merhaba, 21 yaşındayım, 8buçuk aylık hamileyim, ama kasıklarımda çok şiddetli ağrılar oluyor, yürümekte zorlanıyorum. doktorum bir problem olmadığını söyledi ama gerçekten dayanamıyorum bu ağrılara. neden olabilir?

Sayfa başına git