Histeri nevrozu
Histeri nevrozu da denilen bu hastalık belirtileri çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Organik hastalık belirtileriyle kolayca karıştırılabilir. Yeterince olgunlaşamamış, yaşamın sorumluluğunu üstlenecek güçte olmayan, çevrelerine aşırı bağımlı ve ilginin odak noktasında olmak isteyen insanlarda görülür.
Histeri nevrozu;
• Yapısal bozukluk görülmeyen bedensel belirtiler,
• Stresten kaçmak için seçici nitelik taşıma,
• İçinde bulunulan hastalık durumuna karşı da ilgisizlik,
• Telkine karşı açıklık belirtileri ile birlikte görülür.
Histeri nevrozu çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir :
– Duyu organlarında bozukluk, baş ağrıları, sırt ağrıları gibi şiddetli ağrı duyumları alınır.Görme duyumuna bağlı; tam körlük, gece veya gündüz körlüğü, bulanık görme, bazı renkleri görmeme gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Psikolojik etkinin ortadan kalkmasıyle düzelir.
– Hareket organlarında bozukluk; kol, bacak gibi tek bir organın felci biçiminde ortaya çıkar. Titreme, tik, ses telleri telci gibi belirtiler de bu tür hastalar arasında sık gözlenir.
– Histeri nöbetleri, bayılma veya epilepsi (sara) nöbetleri biçiminde görülür. Nöbet sırasında bilinç tümüyle yitirilmemişîir. Bayılma sırasında zarar vermeyecek biçimde ve uygun yerlere düşme gözlenir.
– İç organsal belirtileri taklit eden bozukluklarda, apandisit krizleri, sıtma nöbetleri, tüberküloz belirtileri gibi iç organlarla ilgili hastalık belirtilerinin çok başarılı taklitlerine dayanır.
Henüz yorum yapılmamış.