İLEİT Nedeni
İLEİT Nedeni: Bilinmemektedir. Bazılarınca bir çeşit antikor-antijen reaksiyonudur. Barsak duvarı kızarıp şişer ve kalın bir hortumu andırır, barsak kıvrımları da birbirine yapışır. Hastalık, genellikle ileum’da bulunmakla birlikte, ince ya da kalmbarsağm diğer bölgelerinde de görülebilir.
Belirtileri: Karın ağrısı ve ishaldir. Genellikle hasta, apandisit teşhisiyle ameliyat edilir ve doktor, ameliyatta iltihaplı barsak kısmını görüp, gerçek teşhisi koyar. Bazı vakalarda, ileit belirli değildir ve sonraları barsak ameliyat yarasına yapışıp, zamanla fistülleşebilir (bkz.). Fistül oluşumu, ileit için özelliktir ve bazen de ameliyat yarası yerine, anus bölgesinde görülebilir: Bu bulgu, bazen ileit’in ilk belirtisi olabilir.
Tedavi: Başlangıçta, tıbbî tedavi gerektir ve hastaya yatak istirahatıyla, yüksek proteinli diyet salık verilir. Bazen, koliğe (bkz.) karşı, atropin verilir ve kortikosteroidler (bkz.) de etkili olabilir, fakat tedaviye cevap gecikebilir. Genellikle, antibiyotik ve sulfonamidler verilmez; bu ilaçlar, akut krizler için saklanır. Barsağm bu özel durumu sonucu, yemeklerin sindirimi aksadığından, kansızlık belirebilir; bu durumda demir ve vitamin verilir. Barsak tıkanması görülürse, devamlı mide sondası kullanılır, damardan sıvı ve elektrolitler verilir. Bu tedaviye rağmen, durum düzelmezse, ameliyat edip, ya barsağın hasta bölümü çıkarılır ya da hasta bölüm, barsak devamlılığının dışında bırakılır. Cerrahî girişim, tedavi edici değildir; hastalık tekrarlar.
Henüz yorum yapılmamış.