İNVAGİNASYON Nedeni

İNVAGİNASYON Nedeni: Vakaların çoğu, 4-9 aylık erkek çocuklarıdır ve erişkinlerde de gö­rülmekle beraber, 2 yaşın üstünde rast­lanması enderdir. Erişkinlerde, daima polip gibi selim bir tümör ya da kanser gibi belirli bir nedeni vardır. Çocuklar­da, açık bir neden bilinmemekle beraber, invaginasyon bölgesinde, barsak duva­rında yerel enfeksiyondan ötürü, şişmiş lenfatik doku bölümlerine rastlanır. Bu lenfatik doku şişkinlikleri aşırı olursa, erişkindeki tümör belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür; tahrişe uğrayan barsak, bunları dışarı itmeye yönelmiş hareketlerde bulunabilir ve sonuç, inva­ginasyon olabilir.
Belirtileri: Kolik gibi ağrıyla ani başlar, çocuk, sancıdan ötürü çığlık atıp,, dizlerini karnına doğru çeker ve kusabi­lir. Kriz geçince, bir sonraki sancıya ka­dar, çocuk normale döner. Önemli bir belirti, dışkıda, kanlı sümük bulunması­dır. Karnın dikkatle muayenesi sonucu, genellikle sağ üstte, kaburgaların altında ele gelen bir kitle hissedilir. Gecikme­den doktor çağrılmalıdır.
Tedavi: Hastalığın başlangıcından iti­baren geçen ilk 12 saat içinde, cerrah muayenesinden geçen vakalarda izlene­bilecek iki yol vardır: Birincisi, basit, fakat çok başarılı bir önlem olmayıp, X-ışım kontrolunda baryumlu lavman yapmaktan oluşur. Lavmanın basıncıyla, invaginasyon ortadan kalkabilir. İkinci yol ise, genel anestezi altında, karnı açıp, invaginasyonu elle düzeltmektir. Aynı za­manda, etkilenmiş bölgede gangren olup olmadığı araştırılarak, olduğu takdirde gangrenli barsak bölümü çıkartılır ve ola­ya neden olabilecek tümör aranır. Eriş­kinlikte tedavi daima cerrahidir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git