İNVAGİNASYON Nedeni
İNVAGİNASYON Nedeni: Vakaların çoğu, 4-9 aylık erkek çocuklarıdır ve erişkinlerde de görülmekle beraber, 2 yaşın üstünde rastlanması enderdir. Erişkinlerde, daima polip gibi selim bir tümör ya da kanser gibi belirli bir nedeni vardır. Çocuklarda, açık bir neden bilinmemekle beraber, invaginasyon bölgesinde, barsak duvarında yerel enfeksiyondan ötürü, şişmiş lenfatik doku bölümlerine rastlanır. Bu lenfatik doku şişkinlikleri aşırı olursa, erişkindeki tümör belirtilerinin ortaya çıkması mümkündür; tahrişe uğrayan barsak, bunları dışarı itmeye yönelmiş hareketlerde bulunabilir ve sonuç, invaginasyon olabilir.
Belirtileri: Kolik gibi ağrıyla ani başlar, çocuk, sancıdan ötürü çığlık atıp,, dizlerini karnına doğru çeker ve kusabilir. Kriz geçince, bir sonraki sancıya kadar, çocuk normale döner. Önemli bir belirti, dışkıda, kanlı sümük bulunmasıdır. Karnın dikkatle muayenesi sonucu, genellikle sağ üstte, kaburgaların altında ele gelen bir kitle hissedilir. Gecikmeden doktor çağrılmalıdır.
Tedavi: Hastalığın başlangıcından itibaren geçen ilk 12 saat içinde, cerrah muayenesinden geçen vakalarda izlenebilecek iki yol vardır: Birincisi, basit, fakat çok başarılı bir önlem olmayıp, X-ışım kontrolunda baryumlu lavman yapmaktan oluşur. Lavmanın basıncıyla, invaginasyon ortadan kalkabilir. İkinci yol ise, genel anestezi altında, karnı açıp, invaginasyonu elle düzeltmektir. Aynı zamanda, etkilenmiş bölgede gangren olup olmadığı araştırılarak, olduğu takdirde gangrenli barsak bölümü çıkartılır ve olaya neden olabilecek tümör aranır. Erişkinlikte tedavi daima cerrahidir.
Henüz yorum yapılmamış.