KALAAZAR
KALAAZAR. Kara humma, veya dumdum humması diye de anılan bir tropikal hastalıktır. Batı Afrika, Hindistan, Çin ve Sudan, bu hastalığın en sık görüldüğü yerlerdir. Hastalığı, kumsal bölgelerde görülen ufak, ısıran sinekler taşır.
Nedeni: Retikülo-endotelyal sistemde (bkz-) çoğalan Leishmania donovani’ dir.
Belirtileri: Kuluçka devri, bir ay veya birkaç yıl arasındadır. Bazen belirtiler ani başlar: Hastada, ateş ve terleme nöbetleri görülür, veya yavaş başlar ve ateş gittikçe yükselen ateş dalgaları halinde belirir. Dalak ve karaciğer iyice büyür, deri koyulaşır ve hasta aşırı kilo kaybeder. Çok belirli bir anemi ile bir- likte, akyuvarların da azaldığı görülür. Hastalıklı çocuklar, şiddetli açlığa uğramış görünümdedir.
Tedavi: Özel ilacı, antimon’dur. Bu maddenin beş değerli bileşikleri kullanılır ve kullanılan bileşiğe göre değişebilen 10 ya da 15 gün süreyle, her gün damar içine zerk edilir. Genellikle, Doğu Afrika ve Sudan’da görülen vakalar dirençli olup, birden fazla tedavi şekli gerektirmektedir.
Koruyucu tedavi: Köpekler, en sık rastlanan enfeksiyon depoları olduklarından, hastalığın sık görüldüğü bölgelerde yok edilmelidir. Kum sinekleri de öldürülmelidir. Köpeklerden başka, depo olabilen, çakal, tilki ve kemiricilerle de savaş gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.