Gebeliğe Hazırlık İçin Neler Yapılmalı
Eğer siz de birçok hamile kadın gibiyseniz, hamileliğinizin olabilecek en huzurlu şekilde geçebilmesi için yaşamınızda neleri değiştirmeniz gerektiğini veya nelerin değişmesine gerek olmadığını bilmek istersiniz. Eğer ortalama sağlık standartlarına uyan bir kadınsanız, yaşantınızın normalden çok da fazla uzaklaşmasının gerekmediğini göreceksiniz.
Kontrollerin bu süreçte çok önemli bir yerinin olduğunu ve hamilelikte önerilen ideal takip aralıklarının, 28. haftaya kadar ayda bir, 28-36. haftalar arasında 2-3 haftada bir ve 36. haftadan sonra haftada bir olması gerektiğini belirterek söze başlayalım.
Diyelim ki hamilelik sürecinde bazı sorunlarla karşılaşıyorsunuz ve hamileliğiniz “yüksek risk” grubuna giriyor. Bu durumda doktorunuz sizi daha sık görmek isteyebilir. Hiç itiraz etmeyin ve hemen endişelenmeyin. Daha sık takip, sizin ve bebeğinizin sağlığı için bir önlem niteliğindedir. Doktorunuz her şeyin yolunda gittiğinden emin olmak istiyordur.
Planlı ve plansız, yani sürpriz hamilelik olmak üzere iki tür hamilelik modelinin olduğunu düşünürsek, bir kadının hamile olduğunu anlama süreçleri de buna göre farklılık gösterebilir. Eğer bilinçli bir şekilde dünyaya çocuk getirmeye karar vermişseniz ve eşinizle beraber gerekli hazırlıklara başlamışsanız hamile olduğunuzu doktor takipleri veya testler sonucunda müjdeli bir şekilde erkenden öğrenebilirsiniz. Ancak, planlarınız arasında bir çocuk yapmak henüz yoksa, regl gününüz geciktikçe heyecanlanmaya başlarsınız. Bir hafta geçer, on gün geçer, sonunda, on beşinci günde, ya doktora giderek ya da güvenilir bir hamilelik testiyle hamile olduğunuzu öğrenirsiniz. Bundan sonrası çok önemlidir. Çünkü ruhsal ve fiziksel olarak yaşayacaklarınız bebeğinizi de etkileyecektir. Özellikle ileri yaş hamileliğinde, yani otuzlu yaşların ortasında, bu sürecin nasıl başladığı anne ve bebek için daha da büyük önem taşıyacaktır. www.kadinlarsitesi.com
Daha sağlıklı olmak için yapmanız gereken birçok şey var ve bunlara özen göstermeye hamile kalmadan aylar önce başlayabilir ve hamilelik boyunca da devam edebilirsiniz. En önemli noktalara değinecek olursak, sigara içiyorsanız, ne yapıp edip lütfen bırakın. Yemekle beraber bir kadeh şarap veya bir bardak bira içme alışkanlığınız varsa lütfen bundan da vazgeçin. Gün içinde tükettiğiniz kahvenin miktarını bir iki fincana indirin ve günde en fazla bir kola için (hatta hiç içmemeye çalışın, olmaz mı?). Son olarak kullandığınız belirli ilaçlar varsa bunları bırakıp bırakmayacağınızı doktorunuza hemen danışın. Alkol ve belli başlı bazı ilaçlar -tümü olmasa da bazıları- sizin bedeninizden plasentaya, yani bebeğin eşince geçerek bebeğinizi etkileyebilir. Hamilelik süresince uygulanması gereken en temel kurallar bunlardır. Ancak ileri yaş hamileleri için dikkat edilmesi gereken daha ayrıntılı noktalar olabilir ve hazırlık aşamasında önem taşıyan bazı konular vardır. Evet, şimdi bunlara bir göz atalım isterseniz.
Karnınız burnunuzdayken, kurslara gitmek de nereden çıktı, demeyin sakın… Doğum kurslarına ister tek başınıza ister eşinizle beraber katılmanız, hem sizi doğum anma hazırlayacak hem de bilmediğiniz birçok konuyu öğrenmenize yardımcı olacaktır. Doğum anı ve yeni doğan bakımı hakkında önceden bilgi sahibi olursanız, son döneminizde bunları düşünerek heyecana kapılmaktan ve kulaktan dolma bilgilerle paniğe kapılmaktan kurtulursunuz. Ayrıca psikolojik olarak kendinizi doğum ve sonrasındaki sürece hazır hissetmek, ruhsal olarak da iyi olmanızı sağlayacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.