KAN KANSERİ
KAN KANSERİ (Lösemi). Kandaki akyuvarların sayıca çok fazla artmasıyla belirlenen bir hastalık grubudur.
Nedeni: Bilinmemektedir. Radyasyonun neden olduğu iddia edilememekle beraber, iyonlaştırıcı ışınlara maruz kalmanın, hastalığın oluşum olağanlığını artırdığı tahmin edilmektedir. Lösemiler, başlıca üç sınıfa ayrılır: Akut, kronik miyeloid ya da granülositik ve kronik lenfatik.
1. Akut: Erkekte daha fazla görülen bu tip, başlıca çocuk lösemilerinin de şeklidir.
Belirtileri: Hastanın boğazı, kemik ve eklemleri ağrır, ateşi vardır ve bitkinlik hisseder. Derisinde ufak kanamalar belirir ve çok kolay çürük oluşur. Kansızlık başgösterir ve sindirim sistemi, burun kanamaları ortaya çıkar. Ayrıca, idrarda da kan bulunabilir. Lenf bezleri büyümüştür ve göğüs kemiğine basıldıkça ağrı duyulur. Teşhis klinik belirtilere ve kanın mikroskopik tahliline göre konur. Akut lösemi, sık rastlanan bir hastalık olmamakla beraber, arttığı dikkati çekmektedir.
Tedavi: Prednison gibi kortikoste-roidler ve vinkristin sülfat gibi sitotoksik ilaçlarladır. Hastalığın ve tedavinin gidişi, patolog tarafından çok dikkatle izlenmeli ve en az 15 günde bir, kan sayımı yapılmalıdır. Hastalığa eşlik eden kansızlık ve enfeksiyon tedavisi için, kan nakli ve antibiyotik uygulanması gerekebilir.
2. Kronik miyeloid: Çocuklarda pek görülmeyen bu tipe, genellikle, orta yaşlılarda, her iki cinste eşit. sıklıkta rastlanır. Belirtileri: Karında belirsiz rahatsızlık, devamlı yorgunluk duygusu, gece terlemeleri ve ateşi, genel durum bozuk-luğuyla birlikte, dalağın aşırı büyüdüğü ve karın sol üst bölümünde ele geldiği görülür. Hastalık ilerledikçe, dalak çok fazla büyüyüp, hastanın soluk almasıyla, karın duvarı altında hareket ettiği görülür. Kanın mikroskopik tahlili, teşhisi kesinleştirir. Yaklaşık olarak mm3 te 200.000 – 300.000 nötrofil akyuvar (bkz. Lökosit) sayılır.
Tedavi: X-ıs.mları ya da busulfan (Myleran) adlı sitotoksik ilaçladır.
3. Kronik lenfatik: Orta ve ileri yaşlardaki erkeklerde daha sık rastlanır.
Belirtileri: Bütün vücudun lenf bezlerinin yavaş yavaş büyümesidir. Bu büyümeye, dalakla karaciğer de katılabilir, hasta kilo kaybeder, genellikle halsizdir, geceleri terler ve ateşlenir. Sindirim ve sinir sistemi çalışma bozukluğu şikâyetlerinin yanında, zona da belire-bilir. Hastalığın ileri devrelerinde, akut enfeksiyon belirebilme olağanlığı artar. Teşhisi kesinleştiren, kanın mikroskopik tahlilidir: Bütün alyuvar sayısı miyeloid lösemidekinin yarısı kadar olduğu halde, lenfosit sayısında çok fazla artış görülür.
Tedavi: Radyoterapi, sitotoksik ilaçlar ve kortikosteroidlerdir. bkz. Sitotoksik Maddeler.
Henüz yorum yapılmamış.