KARACİĞER İLTİHABI
KARACİĞER İLTİHABI (Hepatit). Genellikle, enfeksiyöz hepatit için kulla nılan bir addır ve sarılıkla birlikte görülen karaciğer enfeksiyonu anlamına gelir.
Nedeni: Hastanın dışkısıyla bulaşmış yiyecekteki virüsün yaptığı bir enfeksiyondur. Buna çok benzer bir durum, kan naklinde kullanılan kan ya da serumla ve hasta kişide kullanılmış iğne ve şırıngalarla nakledilen ve homolog serum hepatiti diye adlandırılan hastalıktır. Kullandıktan sonra atılabilen iğne ve enjektörlerin bulunmasıyla bu son durumun belirli bir şekilde azalması gerekir. Her iki halde de, karaciğer büyür, hücreleri de, bazen yeniden düzelmeyecek şekilde yıkıma uğrar.
Belirtileri: Enfeksiyöz hepatitin kuluçka devri üç hafta kadardır; homolog serum hepatininki ise daha uzundur (2-6 ay arası). Sarılığın belirmesinden önce, kişi kendini kötü hisseder, bulantı, iştah azalması ve karın üst kadranında hafif bir ağrı belirir. Hastalığın ikinci haftasında, deri ve göz aklarının sararmasının ortaya çıkmasına kadar, kesin teşhis konamaz. İdrar koyu sarıdır, dışkı rengi ise açılmıştır. Sarılık belirince, hasta kendini daha iyi hisseder, fakat genellikle hastalık süresince ve hatta hemen sonrasında, huzursuzdur. Hastalığın süresi değişkendir, fakat idrarla dışkı renklerinin normale dönmesi, sarılığın azalmasıyla, iyileşme olayının başladığı anlaşılır. Hastanın gerçek normal durumuna dönmesi için, 1,5-2 ay geçmelidir. Hastalık tekrarlayabilir ve genellikle, homolog serum hepatiti daha ağır seyreder.
Tedavi: Hastanın izolasyonu gerekli değildir, fakat dışkının bulaşmasını önlemek gereklidir. Hasta, yatakta dinlenmelidir. Alkol yasaklanır ve hafif bir diyet uygulanır. Gerçekte de hastanın zaten iştahı yoktur. Gamma globulin’in (bkz.) hastalıktan koruyucu etkisi vardır. Bazı şekillerinde hastalığın bir kere geçirilmesi, ömür boyu bağışıklık sağlar.
Henüz yorum yapılmamış.