Resmi Nikâh İşlemleri

Hayatınızın geri kalanını birlikte geçireceğiniz doğru insanı buldunuz ve artık evlenmeye karar verdiniz. Düğün hazırlıklarınız başladı. Oturacağınız eve, ev dekorasyonunuz hakkında her türlü detaya, düğün salonuna, gelinliğe, damatlığa her şeye karar verdiniz. Sırada evlilik için yapılması gereken resmi işlemler var. www.kadinlarsitesi.com olarak resmi nikah işlemler için neler yapmanız gerektiğini araştırdık.

Resmi nikâh işlemleri için yapacağınız başvuruyu mutlaka eş adayınızla birlikte yapıyorsunuz. Nikâh işlemleriniz için bulunduğunuz semtin nikâh memurluğuna eş adayınızla birlikte şahsen başvuruyorsunuz. İlk başta sadece bir defa birlikte gidip imza attıktan sonra geri kalan işlemleri sadece biriniz takip etseniz de yeterli geliyor.

Ola ki nişanlınız evlilik başvurusu yapacağınız zaman şehir dışında, askerde veya yurtdışında ise evrakları tamamlarsanız, evlik dosyası açılabiliyor ve nişanlınız geldiğinde imzası alınıp, ondan sonra nikâh tarihi alabiliyorsunuz. Şayet nişanlınızla ayrı şehirlerde iseniz herkes kendi olduğu şehirden de başvuru yapabiliyor. Bu durumda o şehirlerin nikâh memurları birbirleriyle irtibata geçip, birbirlerine bilgi veriyorlar.

Nikâh işlemleri başvurunuzu bir defada eksiksiz bitirmek istiyorsanız aşağıdaki evrakları tamamlayıp gidiyorsunuz. Nikâh başvurusuna gittiğinizde sizden evlendirme beyannamesi ve bilgi formu doldurmanızı istiyorlar. Bu bilgi formunu ve evlendirme beyannamesini önceden temin edip doldurabilir veya orda da doldurabilirsiniz.

Nikâh işlemleri için istenen belgeler:

1) Evlenme beyannamesi: Evlenme beyannamesi 4 kopya olarak önünüze geliyor ve doldurduktan sonra fotoğraf yapıştırılacak bölümler var, ancak fotoğrafları yapıştırmadan önce sorun zira hepsine yapıştırılmıyor.
2) Nüfus cüzdanları ve fotokopileri: nüfus cüzdanlarınız fotoğraflı olması gerektiğini unutmayın
3) Sağlık raporu- resmi sağlık kurulu raporu: evlenmeye engel bir hastalığınızın olmadığını bildiren, hükümet tabipliği, sağlık ocağı, belediye başkanlığı sağlık işleri müdürlüğü gibi kurumlardan onaylı evlenme raporu almanız gerekiyor.
4) İkametgâh belgesi: sizin veya eş adayınızın başvurduğunuz ilde, ilçede oturduğunu belgeleyen fotoğraflı ikametgâh belgesi
5) Vesikalık fotoğraf: genelde 7 adet vesikalık fotoğraf isteniyor ancak ilçelerde bu sayı değişebiliyor, telefonla arayarak teyit ettirmelisiniz
6) Nüfus kayıt örneği: nüfus müdürlüğünden sizin ve eş adayınızın son medeni halini belirten nüfus kayıt örneklerini almanız gerekiyor.
7) Rıza belgesi: Yaşlarının küçük olması ya da hacir altına alınmış olunması nedeniyle evlenmeleri anne, baba ya da vasinin rızasına bağlı olanlar, müracaat ettikleri sırada form beyannameye anne, baba veya vasi rızalarını gösteren belgeyi de ilave etmek zorunda. Ardından rıza belgelerinin imzalanmış olarak getirilmesi ile o imzaların o şahıslara ait olduğunun ispatı için, yetkili merciler tarafınca tasdik edilmiş olması gerekiyor.

Nikâh işlemleri başvurusu yapmak için, nikâh dairelerinin saatlerini takip edin. Saat 11.00’e kadar nikâh daireleri başvuruları yapılabiliyor.
Nikâhınızı dışarıda yaptırmak istiyorsanız başvuru yaptığınız zaman bu dileğinizi, nikâhın kıyılacağı yeri, zamanı, saati bildiriyorsunuz ve ona göre ek bir ücret ödemeniz gerekiyor.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git