KAZIKLI HUMMA
KAZIKLI HUMMA (Tetanoz). Sinir sisteminin akut bir hastalığıdır.
Nedeni: Toz, toprakta ve inek, at gibi ot yiyicilerin barsaklannda bulunan Clostridium tetani mikro-organizmasınm toksinidir.
Belirtileri: Organizmalar, vücuda, içinde mikro-organizmanm sporları (bkz.) bulunan, hayvan gübresi ya da tozla bulaşmış, sıyrık veya yaradan girer. Yaranın oluşmasından üç hafta kadar sonra, hastada, endişe durumu ve huzursuzlukla birlikte, kas sertliği ve ağzını açama-ma (çene kenetlenmesi) durumu belirir. Ense sertliğiyle yüz spazmı vardır. Ağır vakalarda, hasta, sırtı, kemer yapacak şekilde yatar (bkz. Opistoton). Kısa zamanda, en küçük uyanlar dahi (hafif bir serin rüzgâr, elektrik düğmesinin çıtırdaması gibi) hastada, çok ağrılı olan ve bitkinlik, hatta ölümle sonuçlanabi-len, konvülsiyonlara yol açar.
Tedavi: Şüpheli maddeyle bulaşmış yara olur olmaz, hasta, doktora başvurmalıdır. Kişi, hastalığa karşı, aktif olarak aşılanmışsa, doktor, yeni bir doz aşı salık verir. Aşılanmamış vakalardaysa, durumun değerlendirilmesi daha zordur, çünkü, at serumuyla sağlanan pasif bağışıklığın da tehlikeleri vardır. Bağışık insan gamma globülininin kullanılması salık verilebilir. Tetanoza karşı, en güvenilir korunma yolu, aktif bağışıklıktır. Hasta, hemen aşılanabilir ve yarası tamamen iyileşmiş-se, altı hafta sonra bu aşı tekrarlanır. Yaranın durumu, bazen cerrahî girişimle temizlenmeyi gerektirebilir ve antibiyotik kullanmak uygun olabilir. Clostridium tetani, penisiline duyarlı olduğundan, bu yolla biraz korunma sağlanabilir.
Hastalığın tam belirmesi halinde, hastanede tedavi gereklidir. Hastaya yüksek doz müsekkinle, bağışık insan gamma globülini ve yine çok yüksek doz penisilin verilir, sürekli bakım ve sükûnet sağlanır. Bazen, bir anestezi uzmanının, genel anestezi yapması ve kas gevşetici ilaçlar vermesi uygundur.
Henüz yorum yapılmamış.