KIZAMIK
KIZAMIK. Genellikle, kış mevsiminde salgınlar yapan bir enfeksiyöz hastalıktır.Nedeni: Kızamık virüsüdür: Çok bulaşıcı olduğundan, şehirlerde, çocukların çoğu, beşinci yaştan önce kızamığa tutulur. Genellikle, gebelik sırasında, annenin antikorları , bebeğe geçer, fakat bunların sağladığı pasif bağışıklık ancak altı ay sürer. Hastalığın kuluçka devri iki haftadır.
Belirtileri: Başlangıçta, nezleyi andırır: Gözler kızarır, burun akar, hasta hapşırır, öksürür ve kuvvetli ışıktan rahatsız olur. Baş ağrısı vardır ve ateş yüksektir. Ağız içinde Koplik lekeleri belirir. Bunlar, kızarmış mukoza bölgeleriyle çevrili, ufak, beyaz, yaralaşan sivilcelerdir ve deri döküntüsünden 3-4 gün önce belirirler. Deri döküntüsü, kulakların arkasında, boyun ve alında, döküntüler halinde başlar ve süratle yüze, kol ve bacaklara ve vücuda yayılır; döküntüler yayıldıkça, döküntü-sivilce olur ve kırmızı renkleri koyulaşır. Başta birbirinden ayrı olan lekeler birleşir ve hastalığın en ileri devrinde (başlangıcından 2 gün kadar sonra) vücutta normal deri renginde olan bölgeler çok azdır. Bundan sonra, döküntü solmaya başlar, fakat yerinde, 1 hafta kadar süren kahverengi bir leke kalabilir. Lenf bezleri genellikle şişer. Kızamığın tehlikesi, komplikasyonlarıdır: Üst solunum yollan mukoza zarları etkilendiğinden, çocukta, bronşit ve hatta bronkopnömo-niye dönüşebilecek ikincil bakteriyel enfeksiyonlar belirebilir. Orta kulak iltihabı, apandisit ve kornea yaralaşması görülebilir. En ciddi komplikasyon, anse-falittir.
Tedavi: Hastalığın virüslü evresinin hiçbir özel tedavisi yoktur, fakat çocuk kendini iyi hissetmediğinden, yatak dinlenmesi gerekir. Hastalığın en bulaşıcı olduğu devre, ilk iki günü, yani nezleyi andırdığı zamanıdır. Bundan ötürü, döküntü başlangıcından sonra çocuğu ayırmanın anlamı yoktur. İkincil bakteryel enfeksiyonlara karşı, antibiyotikler kul- lanılır. Kızamığa karşı aktif bağışıklık sağlayan aşı vardır ve çocuğa ikinci yılında yapılır. Aşıdan sonraki beşinci ile onuncu günler arasında, yüksek ateşle hafif bir döküntü belirebilir. Yüksek doz gamma globülinle, pasif bağışıklık vermek mümkündür. Hastalığın geçirilmesinden sonra, ömür boyu bağışıklık oluşur.
Henüz yorum yapılmamış.