Meig Sendromu
İyi huylu bir yumurtalık tümörü; hastaların göğüs ve karın boşluklarında sıvı toplanmasıyla özellenir.
Meig Sendromu
Meig sendromu, kadınlarda meydana gelen bir dizi rahatsızlığın birleşerek oluşturduğu kombine rahatsızlıkların genel adıdır. Yumurtalıklarda meydana gelen bir tümör türü olan fibroma, iyi huylu bir tümördür ve yayılarak kişiyi ölüme götürmemektedir. Yumurtalıklarda meydana gelebilen diğer tümörlerin aksine hormonal aktiviteden dolayı oluşmaz ve alındığında üremeye devam etmez. Fibroma tümörünün oluştuğu kişilerde bazen akciğerde, bazen de karında su toplaması vakasına rastlanabilmektedir. Tümörün oluşumu ve bu su toplama vakalarının meydana gelmesine toplu halde, meig sendromu adı verilir.
Oluşma Nedenleri ve Yaş Aralığı
Tıp dünyası meig sendromunun oluşma nedenlerini henüz keşfedebilmiş değildir. Ancak iğsi hücrelerden oluşan fibroma tümörünün hormonlarla ilgili olmadığı kesindir. En fazla görüldüğü kesim ise 40 ila 60 yaş arasındaki kadınlardır. Sendromu yaşayanlardan %10 kadarı ise 30 yaş altındadır.
Teşhisi
Eğer fibromalar geniş meig sendromu belirtileri yaşanırsa kolaylıkla teşhis edilebilmektedir. Akciğerde veya karında biriken su, rahatsızlık vererek hastalığı belirtir. Ayrıca fibromaların boyutları büyükse muayene ve ultrason görüntüleriyle de teşhis edilebilir. Ancak küçük ebattaki fibromaların ve meig sendromunun geniş belirtilerine sebep olmayan fibromaların teşhis edilmesi oldukça zordur.
Tedavisi
Bilinen tek tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Ameliyat ile fibromanın alınması neticesinde, meig sendromu sonucunda oluşan karın içi ve akciğer sıvıları çözülür. Fibroma alındığı için bu sıvılar yeniden oluşmaz.
Özellikle belli yaşın üzerindeki kadınlarda doktora gitmek için hasta olmak beklenmemeli, en azından 6 aylık rutin kontroller düzenli olarak yaptırılmalıdır. Unutmayınız! Erken teşhis hayat kurtarır.
Henüz yorum yapılmamış.