BÜYÜK DIŞ KANAMALARI

Bu, büyük sıklıkla derin bir kesilme ya da yırtılmadan sonra başlar. Üzücüdür ve sizi tedavinin önceliğinden uzaklaştırabilir.
Belirtiler
■ Büyük dış kan kaybı belirtileri.
■ Şok belirtileri ve görüntüleri.
■ Kazazede susuzluktan şikayet eder.
■ Görüşü bulanık olabilir; baygın ve başı döner.
■ Yüzü ve dudakları solgunlaşır
■ Deri soğuk ve ıslaktır.
■ Nabız hızlanır, fakat zayıflar.
■ Kazazede, kıpır kıpır ve gevezedir.
■ Solunum daha yüzeyselleşir, bazen esneme ve iç çekişle kanşır (hava açlığı)
■ Muhtemel baygınlık.

İlk yardım ve tedavi
Kanamayı mümkün olduğu kadar kısa zamanda kontrol altına alınız.
Yarayı temiz tutunuz, kan kaybım azaltmak ve enfeksiyonu önlemek için kapatınız. Yaralıyı acilen hastaneye kaldırmaya çalışın Eğer kazazede nefes almıyorsa hemen yapay solunuma başlayınız; kazazede kendinden geçmişse soluk yolunu açın, sonra da kanamayı tedavi edin. Bu durumlann dışındaysa kazazedeye en etkili olan durumda tedavi uygulayınız.
■ Büjoik kanamalar mümkün olduğu kadar çabuk tedavi edilmelidir. Bazı durumlarda kanın akışını durduramaz, ancak yavaşlatabilirsiniz ama bu da hayatı kurtarmak için yeterli olabilir.

Aşağıda verilen tedavi sırasını izleyiniz:
■ Önce yaraya direkt bir basınç uygulayınız, eğer bu mümkün değilse ya da etkili olamıyorsa ve atardamar kanamasından şüpheleniyorsanız, dolaylı basınç uygulayınız. Son olarak da kazazedeyi, kan akışını kontrol edebileceğiniz konuma getiriniz.
■ Yarayı açıp, içinde yabancı cisimler olup olmadığına bakınız. Parmaklannız ve elinizin ayasıyla bastırarak direkt basınç uygulayıp kanamayı kontrol altına almaya çalışınız. Yara büyükse kenarlarını birbirine doğru sıkıştırınız.
■ Kazazedeyi yere yatırınız. Yara, kol ya da bacaklardaysa ve kınktan şüphelenmiyorsanız kol ya da bacağı yükseğe kaldırınız.
■ Eğer yara, kol ya da bacaklardaysa ve doğrudan bastırma etkili olmuyorsa kolu ya da bacağı besleyen ana atardamara dolaylı baskı uygulayınız.

Dikkat: 15 dakikadan fazla dolaylı baskı tutmayınız, boğma uygulamayınız. Yaranın üzerine iyice dışına taşacak şekilde steril, ilaçsız bir tampon koyunuz. İyice bastırarak bir sargıyla güvenceye alınız. Sargıyı, kanamayı kontrol edecek kadar, fakat dolaşımı engellemeyecek kadar sıkınız. Yaralı kısmı hareketsiz hale getiriniz.
■ Kanama devam ediyorsa, ilk tamponlann üzerine başka tamponlar koyup iyice sarınız.
■ Şoku azaltmak için antişok tedavisi uygulayınız.
■ Hemen hastaneye kaldınnız

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git