KIRIK BELİRTİLERİ

Kemiğin kırıldığı, kazazede tarafından hissedilebilir ya da duyulabilir.
■ Hareket edince yara sebebiyle ya da yara bölgesi hareket ettikçe ağn da artar.
■ Vücut kısmını normal olarak hareket ettirmek, kazazede için zordur.Kınktan etkilenen alana hafif bir basınç uygulandığında hassasiyet hissedilir.
■ Yaralı kısmın şişmesi ve daha sonra da çürümesi. Bu, başlangıçta görülmeyebilir ama dokular içine kan sızdıkça ortaya çıkacaktır; yaralanmanın gerçek özelliğini maskeler.
■ Kınk bölgesinde deformasyon görülür. Kemik gayrı muntazam hale gelmiş olabilir; yani kol ve bacaklarda kısalma, bükülme ya da dönme (örneğin kol ya da bacak normal olarak dönebileceğinden daha fazla dönmüştür, uyluk kemiğinin boyundan kırılmasıyla ayağın dışa dönmesi yaygın bir görünümdür) veya bir yassı kemikte çökme.
■ Kalın bir kemik sürtünme sesi (krepitasyon) duyulabilir ya da muayene sırasında hissedilebilir.
■ Şok belirtileri ve görüntüleri; şokun şiddeti, özellikle uyluk ya da kalça kemiği kırıklarında farkedilir derecelere ulaşır. Dikkat: Her kırıkta belirti ve görüntülerin hepsi görülmeyebilir. Hiçbir kısmı gereksiz olarak hareket ettirmeksizin basit gözlemlerle mümkün olduğu kadar çok belirti saptanmalıdır. Mümkünse kınk olan kol ya da bacağı kınk olmayanla karşılaştınnız. Eğer bir yaralanmanın ağırlığından kuşkulanıyorsanız onu kırık kabul ederek tedavi uygulayınız

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git