GUATR
Guatr, tiroid iç salgı bezinin hastalığının ifadesidir. Tiroid iç salgı bezinin, normalde 15-20 gr olması gerekirken, büyümesine guatr denilmektedir B üyüme iki şekilde olabilir. Birinci şekilde bez, genel şekilsel özellikleri korunarak büyümüştür, buna diffiiz guatr denilmektedir. İkinci şekil büyümede de bez içinde küresel veya elipsoid yumru veya yumrular oluşmuştur, buna da nodüler guatr denilmektedir. Guatrlar tek nodüllü veya çok nodüllü olabilirler. Çaplan 1-2 mm’den 5-6 cm’ye kadar değişebilir, hatta daha büyük de olabilirler. Guatr, hipotiroidden graves hastalığına kadar çok farklı sebepten oluşabilir. Yani bir tek sebep söz konusu değildir.
Tiroid salgı bezinin büyümesi şeklinde ortaya çıkan hastalıkların dışında, tiroid salgı bezinin fonksiyonunun, yani salgısının az veya çok olmasına ilişkin hastalıklar da vardır. Az çalışmasına hipotiroidi, çok çalışmasına da hipertiroidi denilmektedir. Gerek hipotiroidiler ve gerekse hipertiroidiler tek sebebe bağlı olarak oluşmazlar. Birçok farklı sebepten hipotiroidi oluşabildiği gibi, bir çok farklı sebepten de hipertiroidi oluşur.
Guatrların tetkikinde bir çok laboratuvar olanaklarından yararlanılır. Kandan yapılan ölçümlerde genelde tiroid iç salgı bezinin çalışma düzeyi ve hastalığın sebebiyle ilgili bağışıklık sistemimizle ilgili antikor dediğimiz maddeler araştırılır.
ödevimi yapmama yardımcı oldunuz teşekkür ederim 😉