PNÖMOKONYOZ
PNÖMOKONYOZ. Maden işçileri ve tozlu maddelerle uğraşan kişilerin akciğerlerinde görülen bir meslek hastalığıdır.
Nedeni: Birkaç yıl süreyle, belirli bazı tozların solunulması sonucu, akciğerlerde, fibrozis, enfeksiyona eğilim ve bundan ötürü, verem, kronik bronşit, amfizem ve hatta kanser belirebilir. En zararlı toz, kömürden çıkan, kömür, si-lika ve silikat karışımı olanıdır. Pnömo-nokonyoz’a yol açan diğer tozîar, tek basma silika, asbest, talk, kaolen, mika, berilliyum, kadmiyum, demir, pamuk (bissinosis’e yol açar) ve diğer lifli maddelerin tozlarıdır.
Belirtileri: Öksürük, solunum darlığı, iştahsızlık, kilo kaybı ve oluştukça da verem, kronik bronşit ve amfizem belirtileridir. Asbest tozunu aşırı soluyanların özellikle akciğer kanserine yatkınlıkları olduğu bilinir.
Tedavi: Tozdan uzaklaşmaktır. Pnö-monokonyoz, yukarda sayılan maddelerle uğraşan kişilerde kolaylıkla tanınan bir meslek hastalığıdır. Hastalığın riskini azaltmak ve hastalananlar için özel önlem almak yönünde birçok yasa olmasına rağmen, etkili bir tedavi bilinmemektedir. Hastaların durumu izlenmeli ve ilerde belirecek bir solunum hastalığını zamanında teşhis edebilmek için düzenli aralarla göğüs röntgen filmleri çekilmelidir, bkz. Meslek Hastalıkları.
Henüz yorum yapılmamış.