Nasıl Sağlıklı Olunur?
SAĞLIK. Sağlıklı bir yaşamın gereklilikleri, herkesçe iyi bilinmektedir: Diş bakımı, dengeli beslenme, yeterli vitamin ve mineraller, gerekli egzersiz, temizlik ve sinirsel gerginlikten kaçınmak. Buna rağmen, modern yaşayış düzeninde, bu kavramlar da değişmektedir. Dengeli, iyi sindirilebilen bir yemeğin gerekliliği yanında, dünyanın değişik yerlerinde bu yönde edinilmiş olanak ve kavramları da düşünmek gerekir: Örneğin, bitkisel beslenmeye inananların düşük proteinli yiyecekleri, Eskimo’ların, yüksek miktarlarda yağ yemesi, avcı kavimlerin, başlıca ete dayanan yiyecek rejimleri ve Latin ırkının yüksek karbonhidrat ve bitkisel yağa merakları…
Bu diyetlerin hepsi uygun görünmektedir. Son yıllarda, kolesterolü (hayvansal yağları, yumurta, karaciğer, böbrek vb.) fazla rejimlerin, koroner tromboza yol açtığı iddia edilmektedir. Koroner hastalıkla, egzersiz azlığı arasındaki ilişki de, belirli bir egzersizi sağlık için gerekliliğini gösterir, fakat birçok hareket edemeyen kişinin uzun yaşadığı da bir gerçektir. Atletlerin yaptığı şiddetli idmanın, sağlıkla ilgisi olduğu söylenemez.
Yıkanmanın yararları, enfeksiyondan uzak durma dışında, süsle ilgilidir; çünkü, çok az sayıda enfeksiyon, vücuda deri yoluyla girer. Çocuk felci gibi bazı hastalıklar, zayıf kişilerden fazla, sağlıklıları tutmaktadır, fakat kötü yaşama koşullarının, bronşit, romatizma, bademcik iltihabı, üst solunum yolları enfeksiyonlarına yol açtığı da bir gerçektir. İklimden, kendi başlığı altında söz edilmiştir, fakat, iklimin, sağlık koşullarıyla ilgisi çok azdır. Günümüzde hâlâ bazı doktorlar, soğuk ve nemli havanın başlı başına hastalık yaratabileceğine inanmaktadır; gerçekten, ani ısı değişiklikleri, örneğin, sinüzite yol açabilir. Alkol alışkanlığı, doğrudan ya da dolaylı olarak hastalık nedeni olabilir (bkz. Alkolizm), fakat orta derecede içen bir kişi, hiç içmeyenden uzun yaşar.
Gerçekten, saf bir yaşamın, uzun yaşamayla hiçbir ilgisi yoktur. Kabızlıktan, başka bir konuda söz edilmiştir ve diğer hastalıkların belirtisi olmaktan öteye, bir önemi yoktur. Ciddi bir hastalığın varlığı dahi yaşam kısaltan yeterli bir neden değildir ve birçok doktor, kronik bronşit, bronşiyal astıma ve büyümüş kalpleriyle, ileri yaşlara kadar yaşamış vakalar tanımaktadır. Kabul edilmesi gereken bir gerçek de, günümüzün teknikte ileri toplumlarında, uzun yaşamın, yapı ve kalıtımla ilgili olduğudur: Beslenmeye dikkat etmektense, kazalardan korunmaya gayret edilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.