SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ SENDROMU
SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ SENDROMU
Anormal koşullarda (prematüre, sezaryen ameliyatıyla, şeker hastası anneden doğum gibi) doğmuş bebeklerde görülen, nedeni belirsiz bir akciğer hastalığıdır.
Nedeni: Akciğerin hava keseleri sıvıyla çevrili olduğundan, havayla kan arası gaz alışverişi mümkün değildir. Bu alanda çok çalışma yapıldığı halde, akciğerlerin bu durumunu ya da bu durumun neden belirli bir grup bebekte görüldüğünü açıklamak mümkün olamamıştır.
Belirtileri: Hastalık, doğumdan hemen sonra oluşmakta, güçlü, sık solunum, derinin morarması, bebeğin halsiz düşmesi belirmektedir. Bebek, ömrünün ilk bir iki günü yaşayabilirse, bir hafta içinde iyileşme görülmekte ve akciğerlerde hiçbir devamlı bozukluk kalmamaktadır.
Tedavi: Bu tür bebeklerin, ihtisas hastanelerinde, devamlı hemşire bakımında bulundurulması gereklidir. Nemli oksijen, kuvöz koşulları, damardan verilen sıvılarla vücut kimyasının ve besin durumunun ayarlanması gereklidir. Akciğer enfeksiyonu şüphesi belirirse, antibiyotikler uygulanabilir. Hava keselerini çevreleyen maddenin mikroskoptaki görünümünden ötürü, bu duruma, “akciğer hiyalin membran hastalığı” adı da verilmiştir.
benm yeğenlerim 3üzlerdi ama tüp bebeklerdi. 27 hıaftalık dünyaya geldiler doğduktan sonra ilk 20 dk kuvez yoktu hastanede doğduklarında sadece solunum güçlüğü vardı dotor akciğer yetmezliği dedi doktor bebeklerin ciğerleri gelişsin die iğne yaptı zaten iğneyi yaptıktan 24 saat sonra bebekler 5 saat arayla öldüler sizce o iğnelerden dolayı olabilir mi?