Mermi Yaralanması
Mermi yaraları, ciddî iç yaralanmalarla sonuçlanabilir Merminin vücuda girdiği yerde bir yara, çıktığı yerde ise daha geniş bir yara oluşur Merminin vücuttan geçişi sırasında iç organlar, dokular ve kan damarları hasar görmuş olabilir Dış kanamaya ek olarak iç kanama da olabilir.
Ateşli silahların icadı barutun bulunması ile vücut bulmuş ve en az tekerliğin icat edilmesi kadar önemli bir gelişmedir. Ateşli silahlar dünyanın bilinmeyen yönlerini keşfederken önemli bir yere sahip olmuş insanlık tarihinin gelişimine katkıda bulunmuştur. Ateşli silahların kullanımı amaçlarına göre değişmektedir. Ateşli silahlar kişisel savunmada, askeri olarak yurdun savunmasında kullanılıp büyük bir yararlılık arz ederken, savaşlarla, özellikle son birkaç yüzyıldaki savaşlarda insanlık için büyük bir yıkıma sebebiyet de vermiştir. Diğer yandan ateşli silahlar cinayetlere, intiharlara, kazaların oluşmasına da sebebiyet vermiştir. Günümüze gelindiğinde oldukça çok kişi tarafından kullanılmaktadır bu da kaz ve cinayet olaylarında sıklıkla kullanılmasına sebep olmaktadır. Özellikle avlanırken ateşli silah yaralanmalarına daha sık rastlanmaktadır.
Ateşli silah yaralanmalarını türlerinden bahsedecek olursak;
- Yumuşak doku yaralanması
- Merminin kemiğe girip çıkması
- Mermi ile oluşan beyin yaralanması
- Parçalı kemik kırığı
- Şok dalga etkisiyle doku yaralanması
- Merminin dağılması
- Merminin kemiğe değip sekmesi
- Fasial yaralanmalar
- Mermi çekirdeğinin beyin dokusunu doğrudan yaralaması
- Merminin güzergâhında sapma şeklinde oluşan yaralanmalar
- Merminin direk beyne girerek hasar vermesi
Yukarıda da görüldüğü gibi pek çok yaralanma çeşidi mevcuttur. Bu yaralanmalar yanlışlıkla ya da bilinçli şekilde olabilmektedir. Yaralanma olduktan sonra yapılması gereken şey acil müdahale ekiplerini çağırıp yaraya müdahale edilmesini sağlamaktır. Zira bu yaralanmalar ölüme kadar giden ciddi sonuçlara sebebiyet verebilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.