Kronik Yorgunluğunuz Varsa İşte Neden Bunlardan Biri
Kendini hep yorgun hisseden kişilerin sayısı her geçen gün çığ gibi büyüyor.
Kronik yorgunluk şikayeti ile doktorlara ve hastanelere baş vuranların sayısında son zamanlarda ciddi oranda bir artış görülüyor.
Peki kronik yorgunluğun sebepleri nelerdir?
Florence Nightingale Hastanesi, iç hastalıkları ve endokronoloji bölümünden, Doç. Dr. Haluk Sargın, kronik yorgunluğun sebepleri ile birlikte, bu durumun aşılması için gerekli belli başlı bazı formülleri bizlerle paylaştı:
1- Depresyon, kronik yorgunluk sebeplerinden biridir. Baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık ve yorgunluk en belirgin depresyon belirtileridir.
2- Yeterli ve kaliteli bir uyku düzenine sahip olamamak. Yetişkinlerde 7-8 saat, çocuklarda 9-10 saat uyumak günlük yorgunluğu atmak için gerekli saat dilimleridir. Eğer belirtilen saatlerde uyuyamamak gibi bir sorununuz varsa, vücudunuz günlük dinlenme ve yenilenme görevini tam olarak yapamaz.
3- Özellikle obez ve KOAH hastası olanlarda uyku apnesi sorunu görülmekte ve kişi uyku sırasında solunumunun durması ile aniden uyanmaktadır. Böylesi sık sık bölünen uyku saatlerinde kişi uyanık halde yatakta döner durur fakat uyuyamaz. Böyle bir problemle karşı karşıya iseniz, fazla kilolar, sigara kullanımı gibi risk faktörlerini hayatınızdan uzaklaştırmalısınız.
4- Yetersiz beslenme sonucu, vücut ihtiyacı olan enerjiyi sağlayamaz ve kronik yorgunluk baş gösterir. Bunun için günde 3 öğün düzenli beslenme ve ara öğünlerde de protein ve kompleks karbonhidrat tüketimine dikkat ederek daha hafif ve zinde yaşamanız mümkün olacak.
5- Adet kanamasının aşırı olması sonucu genellikle kansızlık sorunu ile karşılaşan kadınlarda, kronik yorgunluk ortaya çıkabilir. Vücutta demir eksikliğine de sebep olan bu durumu, demir, B12, folikasit kullanarak ve düzenli ve iyi beslenerek çözebilirsiniz.
6- Aşırı kafein tüketimi, uykusuzluk, sinir, yüksek tansiyon ve aşırı kalp atımına neden olur ve dolayısıyla kişi yeterince dinlenemediği için kronik yorgun olur. Kahve, çay, kafein içeren içecekler ve ilaçlardan mümkün olduğunca uzak durmaya dikkat edin.
7- Yeteri kadar su için.
8- Vardiyalı bir işte çalışıyorsanız, çalıştığınız ortamı mümkün olduğunca sessiz ve loş tutun.
Henüz yorum yapılmamış.