Spironolakton
Spironolakton: Bu ilaçlar, aldosteron’un böbreğe olan etkisine karşıt olup, vücuttan sodyum atılmasını, buna karşılık vücutta potasyum tutulmasını artırırlar. Bunlar, diğer maddelerle bir arada, ödem tedavisinde kullanılır.
Kullanım Alanları
Spironolakton, böbreklerin işleyişinde değişiklik yaparak su ve tuz atılımını arttıran bir ilaç grubudur. Halk arasında idrar söktürücü olarak da bilinir. Ayrıca ödem atma tedavisinde de kullanılmaktadır. Karaciğer sirozuna bağlı asit ve ödemlerin, habis kökenli asitlerin, hipokaleminin, nevrotik sendroma bağlı oluşan ödemlerin vücuttan atılmasında etkilidir. Bu özelliği ile de özellikle kadınların ilgisini çeken bir ilaç türüdür. Ayrıca kadınların kıllanma sorununa da çözümler getirmektedir. Kadınlarda yumurtalıkların ürettiği androjen adlı hormon, aşırı üretildiğinde kıllanma sorununa yol açar. Bacaklarda, göğüste, yüzde, göbekte vb. bölgelerde oluşan aşırı kıllanma, kadınlar için hiç istenmeyen bir durumdur. Spironolakton menşeli ilaçların kullanımı, androjen hormonu salgılanmasını azaltarak bu sorunun ortadan kalmasını sağlamaktadır.
Bulunduğu İlaçlar
Saydığımız özellikleri ile tercih edilen spironolakton, Aldactone 25 mg ve Aldactone 100 mg isimli ilaçların içeriğinde yer almaktadır.
Yan Etkileri
Spironolakton içeren ilaçlar, özellikle hamilelerin kullanımı için uygun değildir. Ayrıca bebek emziren kadınlar da, ilaç süte geçtiği için, bu ilaçları kullanmamalıdır. Uzun süre kullanıldığında böbrek sorunları ortaya çıkabilmekte, böbrek fonksiyonları bozulabilmektedir. Bundan dolayı böbrek yetmezliği sorunu yaşayanların kullanmaları tavsiye edilmez. Karaciğer yetmezliği olan hastaların kullanması da doktor kontrolünde ve küçük dozlarda olmalıdır. Bunların yanında zaman zaman baş dönmesi, gastrointestinal bozukluklar, deri dökülmeleri ve cilt bozuklukları gibi yan etkiler gösterebilmektedir. Kadınlarda hormonal dengede değişme yarattığı için mutlaka doktor kontrolünde kullanmak gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.