TIKANMA
TIKANMA(Barsaklarda).
Nedeni: Tümör, iltihap, barsağın kendi çevresinde düğümlenmesi (volvulus) ya da yapışıklıklar çevresinde düğümlenmesi veya bir fıtık kesesine girip çıkamamasıdır.
Belirtileri: Birdenbire gelişen tıkanmada, karında kolik şeklinde sancı, kusma, kabızlık, karın gerginliği ve bayılmadır.
Tedavi: Devamlı kusmayla su ve tuz kaybedildiğinden, hastanın durumu, midedeki maddelerin tüple boşaltılması ve damardan sıvı ve tuz verilmesiyle düzeltilip, karın açılır ve gereken yapılır. Birdenbire gelişen tıkanma vakalarında, kasıklardaki fıtık delikleri incelenmelidir, çünkü barsak; bu tür tıkanma ve sıkışma sonucu boğulabilir (kanlanamaz) ve acil ameliyatla durum düzeltilmezse, gangren oluşur. Kronik tıkanmalarda ise, tutucu tedavi uygulanabilir. Hastaya mide emici tüpü ve damar içi serümlarıyla bir rektum şırıngası uygulanıp, durumu yakından izlenir. Gaz ya da dışkının çıkması halinde, tıkanma yarımdır. Ancak hastanın belirgin şekilde düzelmesi halinde ameliyattan kaçınılmalıdır. Tıkanmada uygulanan ameliyatlar, kısa devre, kolostomi ve barsağın bir bölümünün çıkartılması şeklindedir. Tümörlü vakalarda, kesin bir ameliyat yapmak mümkün değildir. Genellikle, önce tıkanma çözülür, ileri bir tarihte de, hastanın genel durumu iyileştikten sonra, tümör çıkartılır.
Henüz yorum yapılmamış.