TİFO
TİFO
Bir barsak hastalığıdır.
Nedeni: Salmonella typhi (bir gram -negatif bakteri) enfeksiyonudur. Hastalık, su ve yiyeceklerin lağımla bulaşması sonucu yayılır, geçtikten sonra (çok hafif şeklinde dahi) bakteri, yıllarca safra kesesinde yaşayabildiğinden, böyle bir kişi taşıyıcı olur ve yiyecek dağıtımı gibi bir işle ilgilendiği takdirde de, sağlık şartlarına uyulmayan yerlerde, enfeksiyon yayılır.
Belirtileri: Kuluçka devresi 1-2 haftadır. Hastalığın başlangıcı sinsidir. Baş ağrısı, bitkinlik duygusu, baş dönmesi, kol ve bacak ağrısı, bazen boğaz ağrısı ve öksürük görülür. Klasik işa-retler, burun kanaması ve yüksek ateşe (geceleri daha da artar) eşlik eden nabız yavaşlamasıdır. Birinci haftanın sonunda, dil. paslanır, yanaklar kızarır, bitkinlik artar ve deride 3-4 ram. çapında “pembe noktalar” belirir. Bu noktalar 10-12 tane kadar olup, karın ve göğüs derisinde görülür ve 2 gün içinde solup, yeniden belirirler. Bu arada, hastanın durumu ağırlaşır ve “tifo durumu” denen hafif bir delirium belirir. Dışkı ve idrarda bol miktarda tifo basili bulunduğundan, hastalığın bu devresi çok bulaşıcıdır. Dışkı yumuşar ve bazen barsak ülserlerinden gelen kan da dışkıya bulaşır. Bu devrede, barsak delinebilir. Tedavi edilmeden ilerleyen hastalığın sonucu, ölümdür.
Tedavi: Antibiyotikler etkilidir ve steroidler, bu etkiyi kuvvetlendirir. Isıda öldürülmüş Salmonella typhi ve Salmo-nella paratyphi A ve B (T.A.B. aşısı) aşıyla, aktif bağışıklık sağlanır, bkz. Gıda Zehirlenmesi.
Henüz yorum yapılmamış.