Tiroid
TİROİD.
Boyun bölgesinde, gırtlağın hemen altında bulunan bir iç salgı bezidir. Trakea’nın her iki yanında bulunan iki lobunu, trakea önünden geçen bir bölüm birleştirir. Her bir lobun içinde, iki paratiroid bezi bulunur. Tiroidin görevi, metabolizmayı (yaşamak ve vücut çalışması için gerekli, kimyasal ve fiziksel olaylar) ayarlamaktır. İyod ve tirozin’den, Tiroksin (T4) ve Triodotironin (T3) yaparak, kana tiroid hormonunu salgılar. Bu hormonun yokluğunda, hayvanların büyümesi durur, amfibilerde metamorfoz olmaz, beynin gelişimi gerçekleşemez ve kemikler olgunlaşamaz. bkz. Guatr.
Tiroit bezi, boynunuzun ön kısmında bulunan ve vücut metabolizmamızı düzenleyecek olan hormonları salgılayan endokrin bir organımızdır.
Tiroid bezinden kaynaklanan hastalıklar, tedavisi kolay olan guatr hastalıklarından, tiroit kanserlerine kadar değişim gösteren hastalıklar olarak karşımıza çıkabilir.
Tiroid bezi hastalıklarından en sık karşılaşılan, tiroit hormonlarının üretim sırasında yaşadığı düzensizliklerdir. Örneğin tiroid hormonları gereğinden fazla salgılama yaptıkları zaman hipertiroid hastalığı oluşmakta, gereğinden daha salgılama yaptıkları zaman hipotiroid hastalığı meydana gelmektedir. Bulmayı yanında tiroid bezleri iltihaplanırsa buna tiriodit hastalığı denir. Bunun yanında tiroid bezinin olması gereken boyuttan daha büyük olmasına guatr ismi verilir. Guatrda tiroid bezinin büyümüş olmasına rağmen işleyişlerinde bir bozulma yoktur.
Troid belirtileri ve bulguları
Hipertiroit
• Hipertiroidi hastaları iştahları çok açık olmalarına rağmen hızlı kilo kaybederler.
• Aşırı sinirli olma durumu, aceleci tavırlar, çok çabuk yorulma hiper tiroid hastalarında görülür
• Tıpkı menopozlu kadınlarda görülen, sıcağa tahammül edememe ve terleme durumları hipotiroid hastalarının şikâyetlerindendir.
• Sürekli ishal hali, kalp çarpıntıları, yüksek kan basıncı, ağız kuruluğu ve buna bağlı olarak sürekli su içme isteği ile sık sık idrara çıkma hiper tiroid hastalarında gözlenen durumlardır.
• Günün her saatte illerde görülen aşırı titreme, kaslardaki güçsüzlük, göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi, göz kürelerinin dışa doğru çıkık halde görünmesi hipertroid hastalarının diğer şikâyetleridir.
Hipotiroid
• Hipotiroid hastaları sürekli halsiz çabuk yorulan hareketi yaşamaktan hoşlanmayan kişilerdir.
• Kalp atış hızları çok yavaştır
• Sürekli uyumak isterler
• Çok fazla üşürler
• Seslerine giderek kalınlaşma görülür
• Hipotiroid hastalarının derileri kalınlaşır ve kurur, saçları hızla dökülür ve zamanlı kaşlarının kenarlarından döküldüğü görülür.
• Sürekli kabızlık sorunu yaşarlar
• Çok az terleyen hipotiroidi hastaları göz kapaklarında ve ellerinde her gün birkaç saat şişlikler görülür.
Tiroidit yani tiroit iltihaplanması
Tiroidler iltihaplanmış olan kişide tiroid bezlerinin olduğu bölgenin biraz üzerinde, ağrı ve sıcaklık hissedilir
Tiroitleri iltihaplanmış olan kişi boyun hareketlerinde ağrı ve kısıtlamalar yaşar
Yutma güçlüyü tiroidleri iltihaplanmış kişilerin en sık şikâyet konudur.
Guatr
Guatr, çoğunlukla tiroid bezindeki büyüme ile fark edilir. Tiroid bezleri büyüdüğü vakit, çevresindeki diğer dokulara baskı yapar ve böylece kişi nefes darlığı ve yutma güçlük çekebilir.
Guatr nedenleri
Hiper tiroid, hipotiroid ve tiroidit.
Henüz yorum yapılmamış.