TOKSOPLASMOZ
TOKSOPLASMOZ.
Bir parazit protozoon olan Toxoplasma gondii enfeksiyonudur.
Nedeni: Ev köpek ve kedilerinin çoğu, Toksoplasma taşıyıcılarıdır. Etken organizma, bu konaktan Toxacara mystex adlı solucanın yumurtalarına geçer. Bu yumurtaların yiyeceklere bulaşması olağandır. İnsana enfeksiyon bu yolla geçer. Ayrıca, bu asalak; birçok memeli hayvanla kuşlarda bulunabildiğinden, az pişmiş et yemek de enfeksiyonu bulaştırabilir. Bütün bu verilere göre, Toksoplasma gondii, insanda sık rastlanan bir parazittir.
Belirtileri: Vakaların pek çoğunda, hiçbir belirti yoktur. En fazla, lenf bezlerinin hafif şişkinliği göze çarpar. Gebe kadının hastalığa yakalanması halinde, asalaklar bebeğe geçer ve durum çok ciddileşir: Sonuç, ölü doğum, ya da düşüktür. Çocuk yaşadığı takdirde, gözünün koroid tabakası iltihaplanmıştır (bkz. Göz). Bu durumda, retina yıkılır ve görme bozuklukları ortaya çıkar. Ayrıca, çocukta, çırpınmalara ve hidrosefaliye yol açan beyin iltihabıyla, karaciğer, dalak ve akciğerlerin yıkımı da görülür.
Tedavi: Vakaların çoğunda, hastalık fark edilmez ve teşhis edilenlerde de, belirtiler hafif olduğundan, tedavi gerektirmez. Çok seyrek rastlanan doğuştan toksoplasmozda, tedavi, sulfonamid ve pirimetaminin bir arada kullanılmasıyla gerçekleşebilir.
Henüz yorum yapılmamış.