Travma

TRAVMA
Bir yara ya da zedelenme. Canlılar üzerinde fiziksel ve ruhsal açıdan yaralanma izleri bırakan olay, doku veya vücudumuzdaki uzuvların yapı ve şeklini değiştiren bozan mekanik bir etki ile ortaya çıkan yaradır.

İnsanların istediği gibi tepkisini gösteremediği, uğraştığı halde çözümleyemediği ve de bu nedenlerle bilincinin dışına ittiği gelişmelerdir.

Travmalar kişinin bilinçaltı vasıtasıyla var olduğunu kişiye sürekli hissettirir, kişi sanki hep aynı şeyleri yaşıyormuş gibi bir hisse kapılır. Travmanın zaman zaman dışsal etkilerle ortaya çıktığı görülse de çoğunlukla nedenlerini içgüdüsel gerilimler ve iz bırakan olumsuz cinsel olaylar oluşturmaktadır.

Travma

Travma

Dövülme, gasp olayları, çocukluk çağından beri süregelen sevgisiz ortam, sağlık, eğitim, barınma ve beslenme gereksinmelerinin karşılanamaması, cinsel tacizlerin yaşanması, başından geçen deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler, yangınlar, trafik kazaları, savaşlar ve çatışmalar gibi fiziksel ve duygusal olaylar her zaman travmaya neden olabilir.

Ruhsal travma sonrası kimi kişilerde stres bozukluğu, kimilerinde ise bunun sonrasında post travmatik adı da verilen travma sonrası stres bozukluğu gözlenebilir.

Bir yangına, kazaya, hırsızlık olayına, saldırılara, ölüm gibi travmatik etkiye sahip olaylara şahit olmak veya birden çok insanı kapsayan bir felaket ya da kişiyi, arkadaş ve aile çevresini etkileyen bir olay olabilir. Doğum travması da adından söz edilen bir travma türüdür. Travma hastalığının tedavisiyle Ortopedi ve Travmatoloji anabilim dalı bölümleri ilgilenmektedir.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git