Yemek Borusu

YEMEK BORUSU (Özofagus). Yutak ya da boğazla mideyi birleştirir. Göğüs boşluğunda, diyaframa uzanır ve onu geçip mideye varır. Organın hastalıkla­rı; kanser, hiatus fıtığı , kaza so­nucu oluşan daralmalar (örneğin, kılıç yutan birinin yapabileceği ufak bir yan­lışlık sonucu, ya da yakıcı madde içilmesiyle), alt uçta oluşan spazm sonucu daralma, karaciğer sirozu gibi vakalar­da, portal dolaşım basıncının normalin üstünde olduğu takdirde, toplardamar varisleriyle daralmalardır.

Sindirim sisteminin orta kısmını oluşturan yemek borusu, ağız yoluyla alınan gıdaların mideye ulaşmasına aracılık eder. Sindirim sistemi içerisinde yer almasına rağmen, sindirim görevi görmez, taşıma görevi yapar. Yani yemek borusu ağız ile midenin bağlantı hattıdır. İnsanın fiziksel özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama 25 cm. civarı boya ve 2 cm. kadar çapa sahiptir. Çevresinde bulunan kasların kasılması sayesinde yiyecekleri mideye ulaştırır. Bu kasların gücü sayesinde insan amuda kalksa dahi yiyecekler mideye ulaştırılır. Çok sayıda salgı bezi yemek borusuna bağlı durumda çalışmaktadır.

Yemek Borusu Rahatsızlıkları

yemek borusuAkalazya, sık rastlanan yemek borusu rahatsızlıklarındandır. Yemek borusunun peristaltizm (dalgalanma sorunu) sonucunda yutma ve yutkunma zorluğu çekmesidir. Ağızdan gelen yutkunma dalgasının kesilmesi sonucunda yemek borusu ile mide arasındaki kas gevşeyemez ve akalazya sorunu baş gösterir. Bunun neticesinde yemekler yemek borusunda birikir ve yemek borusu genişlemeye başlar. Akalazya tedavisi öncelikle balonla genişletme şeklinde gerçekleştirilir. Eğer balonla genişletme çözüm olmazsa cerrahi müdahale yapılır. Ayrıca yemek borusu yaraları ve yanmaları ve iltihapları da görülebilen rahatsızlıklar arasındadır.

Yemek Borusu Rahatsızlıkları Bitkisel Tedavisi

Zerdeçal gerek yemek borusu iltihaplarında, gerekse henüz oluşmamış yemek borusu daralmalarının önlenmesinde oldukça etkili bir bitkisel çözümdür. Ancak yemek borusu daralmaları ve akalazya oluştuktan sonra zerdeçalla tedavi mümkün değildir. Yemeklerde baharat olarak kullandığınızda çözüm alabileceğiniz zerdeçalın kullanımından önce doktor tavsiyesi almanız iyi olacaktır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git