Bu Balığı Sakın Yemeyin Sağlığınız İçin Çok Tehlikeli
Sağlıklı gıda söz konusu olduğunda, herkes balık yemeyi düşünür. Balık, sağlık faktörlerine sahip bir protein ve düşük kalorili yiyeceklerdir. Günümüzde en ucuz ve en popüler balıklardan biri olan Tilapia, (tatlı su çipurası) aslında birçok ciddi sağlık problemine neden olabilir. Asıl konu balığın kendine özgü bir zararı olmamasıdır, havuzlarda yetiştirilen (çiftlikler) den alınan balıklara çok dikkat etmek gerekir.
Tilapia balığını (tatlı su çipurası) yememenizi gerektiren bazı nedenler :
- Araştırmalar çiftliklerde yetiştirilen tilapinin iltihaba neden olabileceğini bulmuştur. Tilapia, artrit, kalp hastalıkları, astım ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen iltihabı kötüleştirebilir. İnsanlar daha fazla omega-3 yağ asidi alması için daha fazla balık yiyor ve kalp krizi riskini azaltıyor.
- Çiftlik balıkları, doğal yetişen balıklara oranla 10 kat daha fazla kansere neden olabilir. Çiftçilerin yetiştirme için kullandığı başlıca malzemeler şunlardır: domuz, ördek ve tavuk atığı.
- Çiftlikte bulunan balıklarda bulunan omega-3 yağ asitleri, vücutlarımız için doğal yetişen balıklarda bulunanlara kıyasla daha az kullanışlıdır. Çiğ balıkların protein içeriği düşüktür ve omega-6 asitlerinin konsantrasyonu daha yüksektir. Çok fazla omega-3 ve omega-6 asidi alırsanız, vücutta iltihaba neden olabilir.
- PVC plastikte kullanılan bir kimyasal olan oksit dibütiltin’in, doğal yetişen balıklara kıyasla, kırsal alanlarda 6 kat daha fazla olduğu söyleniyor. Son yıllarda astut, alerji ve diğer metabolik bozuklukların artmasının başlıca nedeni dibütiltendir.
- Çiftliklerdeki balıklarda bulunan dioksin seviyeleri doğal ortamında yetişen balıklara kıyasla 11 kat daha fazladır. Dioksin, kansere ve diğer komplikasyonlara neden olabilen toksik bir maddedir. Sorun şu ki vücut sistemimize girdiğinde ondan kurtulmak çok uzun bir zamana ihtiyaç duyuyor. Dioksin 7 ila 11 yıl yaşayabilir.
- Buradan öğrenebileceğimiz en önemli ders, balık almadan önce nereden geldiğini bulmamız gerektiğidir; çünkü gördüğümüz gibi, tüm balıkların eşit şekilde yetiştirilmediğini görüyoruz. İyilik yapmaktan ziyade bize daha fazla zarar verebilirler.
Henüz yorum yapılmamış.