Vücudunuzun Susuz Kaldığına Dair 5 Uyarı Alarmı
İnsan vücudunun 2/3 sudan oluşur, bu yüzden bu şaşırtıcı sıvı olmadan 72 saatten fazla dayanamaz.
Yatarken baş ucunuzda su bulundurun, sokağa çıkarken yanınıza su alın. Aslında her türlü fırsatı avantaja çevirmek kendi elimizde.
O halde sadece kendi sağlığınız için su için.
Yani, vücudumuzun her bir parçası, her doku, hücre ve vücut organı suya bağlıdır. Bunlar su içmenin faydaları:
- Vücut sıvılarını dengeler.
- Vücut sıcaklığını düzenler ve korur.
- Atık ürünlerin ve toksinlerin yok edilmesini teşvik eder.
- Sindirimi teşvik eder.
- Kaloriyi kontrol eder.
- Cildi nemlendirir ve genç tutar.
- Dokularınız, omurilik ve eklemleriniz için koruma sağlar.
- Eklemlerinizi ve gözlerinizin sağlığını kontrol eder.
Bu nedenle, organlarımızın işlevlerinin suya bağımlı olması nedeniyle sağlığımız için uygun hidrasyon son derece önemlidir. Dolayısıyla, vücudunuzu nemli tutmak için bir sürü sıvı tüketmeli ve suda zengin gıdaları tüketmelisiniz.
Bununla birlikte, vücudunuz diyare, kusma, sık idrara çıkma, zor fiziksel aktivite, aşırı terleme ve şeker hastalığı gibi bazı durumlarda daha fazla su kaybedebilir.
Dehidrasyon elektrolit dengesizliğine neden olduğundan vücudunuzun işlevini engeller. Bununla birlikte, çok sayıda insan dehidrasyonun en önemli belirtilerini bilmiyor ve fark etmeyebilir. Bu işaretler zamanında hareket etmenize ve daha fazla komplikasyonu önlemenize yardımcı olabilir.
Bunlar, bilmeniz gereken 10 en önemli dehidrasyon belirtileri:
1. Aksiyel kalp atışı (Çarpıntı)
Doğru vücut hidrasyonu kalp atış hızınızı ve performansınızı etkiler. Yani, vücuttaki su eksikliği daha yapışkan kan yol açar ve kan dolaşımına ve kalp hızına neden olan plazma hacmini düşürür.
Araştırmacılar, dehidrasyon nedeniyle vücut ağırlığındaki her % 1’lik değişim için dakikada üç atım hızının ortalama bir değişim olduğunu keşfettiler.
Hipotansyona rağmen vücuttaki su eksikliği vücudunuzdaki elektrolit düzeylerinde değişikliğe neden olabilir. Bu, vücudunuzdaki fazladan stresin bir sonucu olarak kalp çarpıntılarını hızlandırır. Dahası, bu durum korku, panik ve kaygı nedeni olabilir.
Bu belirtileri yaşarsanız, durumunuzun gelişip gelişip gelişmediğini kontrol etmek için biraz su yudumlamalısınız. Durumunuzda değişim olmazsa, doktorunuza danışmalısınız.
2. Kokan nefes ve ağız kuruluğu
Vücuttaki su eksikliği durumunda, antibakteriyel özelliklere sahip tükrük üretimini uyarır. Bakterilerin ağız boşluğunda çoğalması nedeniyle ağız kokusu hissedebilirsiniz. Ayrıca, suyun bir yağlayıcı işlevi görmesiyle, boğazdaki mukus zarlarını hidratlamak için, kuru bir ağza sahip olursunuz.
3. Aşırı gıda isteği
Birçok durumda, susadığımızda acıktığımızı düşünebiliriz. Yani, vücudumuzun suya ihtiyacı olduğunda yiyeceği istiyoruz. Dolayısıyla, aniden bir şeyler yemeye ihtiyacınız olduğunu hissederseniz, bir şeyler yemekten önce bir bardak su içmelisiniz.
Ayrıca, su kaybı ve elektrolit kaybı durumunda, vücudun tuzlu yiyeceklere büyük ihtiyacı vardır. Bu durumlarda, sodyum içeren bir spor içeceği tüketmeniz veya taze limon suyu, bir çay kaşığı tuz ve bir bardak su içebilirsiniz.
4. Eklem ve kas ağrısı
Vücuttaki su eksikliği, kemiklerin arasındaki sürtünmeyi arttırır ve ağrılı eklemlere neden olur. Bunun nedeni eklemlerimizin ve kıkırdakların % 80’i sudan oluşmasıdır.
Tersine, vücudumuzun düzgün bir şekilde nemlendiği durumlarda, eklemler atlamayı, koşmayı ve ağrısız bir şekilde düşmeyi içeren hareketleri ve fiziksel aktiviteleri kolayca halledebilir. Ayrıca, vücudunuzda yeterli oranda su yoksa kramp ve kas spazmıyla karşılaşabilirsiniz.
5. Baş ağrısı ve baş dönmesi
Beyninizi çevreleyen sıvı miktarı azaldığından ve hafif darbelerden korunmak için gerek duyulduğunda, baş dönmesi ve migren yaşayabilirsiniz.
Dahası, dehidrasyona bağlı olarak oksijen ve kanın beyindeki akışının azalması nedeniyle ortaya çıkan baş ağrısı olabilir.
Dehidrasyona (vücudun susuz kalmasına) bağlı baş ağrısı olması durumunda, bir bardak su, hap kadar etkili olabilir.
Henüz yorum yapılmamış.