Çocuklarınızı RSV Virüsüne Karşı Koruyabiliyor Musunuz? İşte Belirtileri ve Bulaşma Yolları

RSV (Respiratuar Sinsisyal Virüs), her yaş grubunu tehdit eden ama en çok da bebek ve çocuklarda etkisini gösteren, önlem alınmadığında ise akciğer hastalıklarına neden olan çok bulaşıcı bir hastalıktır.

Son yıllarda ülkemizin çok fazla sayıda göç alması bu salgın hastalığı da beraberinde getirmiştir. Oldukça bulaşıcı olan bu hastalık toplu taşıma araçlarında, okullarda, kapı kollarında kısacası her an her yerde karşımıza çıkabiliyor. Özellikle sonbahar ve kış aylarında etkisini daha çok gösteren bu virüs grip gibi olmasına karşın önlem alınmazsa vücutta kalıcı hasarla bırakabiliyor.

 

RSV virüsü çocuk ya da yetişkin ayrımı yapmıyor esasında ancak çocuklarımızın  bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan ve okulda, dışarıda pek fazla kendilerine dikkat etmediklerinden dolayı onlara bulaşma riski daha fazla bulunuyor.

RSV Virüsü Nasıl Bulaşır?

Bu virüsün tek kaynağı insanlardır. Evet yanlış duymadınız en önemli taşıyıcı ne yazık ki insanlardır. Otobüslerde düşmemek için tutunduğumuz tutacaklardan, kapı kollarından, asansör düğmelerinden kısacası insanların kullandığı her yerden geçebilir. Solunum yolu ile de bulaşabilen bir hastalıktır.

Bu nedenle ellerinizi sürekli olarak dezenfekte etmeli ve sık sık sabunla yıkamalısınız.

Belirtileri Nelerdir?

Belirtileri grip ve nezleye benzemekle birlikte oluşturduğu etki çok daha fazladır. Bebek ve yetişkinlerde etkisini farklı farklı gösterir.

Bebeklerde, hırıltılı nefes alma, huzursuzluk, beslenememe , burun akıntısı gibi belirtiler verirken, yetişkin ve çocuklarda ise baş ağrısı, burun akıntısı, öksürük, vücutta kırgınlık olarak kendini gösterir.

RSV Virüsüne Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?

*Çok kalabalık ortamlardan olabildiğince uzak durun.

*Bulunduğunuz ortamı sık aralıklarla havalandırın.

*Sigara dumanı bulunan ortamlardan uzaklaşın.

*Ellerinizi sık sık sabunla yıkayın ve bu alışkanlığı çocuklarınıza da kazandırın.

*Hasta olduğunu düşündüğünüz kişilerin yanında durmayın durmanız gerekiyorsa maske kullanın.

*Risk grubunda iseniz grip aşısı yaptırın.

Özellikle kış aylarında etkisini daha çok hissetiğimiz yetişkinler için üst solunum çocuk ve yaşlılar için alt solunum yolu enfeksiyonu olan RSV virisünün bir aşısı bulunmamakla birlikte tedavisi vardır. Ancak risk grubunda olanlar girip aşısı olmalıdır. Doktor kontrolünde ilaçlı bir tedavi uygulanır.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git