Gençlerde Zayıflama
Eskiden 12 yaşlarındaki kızlar ince, zayıf hatta sıskaca olurlardı. Sonra ergenlik dönemine girildiğinde, hormonların salgılanması ile birlikte, küçük kızların hatlarında bir yuvarlaklaşma olurdu. Bazılarının yüzleri dolgunlaşır, yanakları pembeleşirdi. 17 yaşlarına geldiklerinde her şey beklendiği gibi olurdu; genç kızın hatları dolgunlaşır (üstelik de Tanrı’ya şükür, kadınsı hatlar olurdu) ama siluetleri yeni bir inceliğe ve zarafete bürünürdü.
18’e gelindi mi vücutlan fiziksel olarak sağlıklı bir görünüş alırdı. İnce belleri, göğüslerini daha belirgin yapardı ve yuvarlak hatlarına rağmen sıkı kasları olurdu. Bu, çekici olma, aşık olma ve evlenme yaşıydı.
Günümüzün modern küçük kızları, daha ergenlikten önce biraz “tombulcalar”. Bunda da şaşılacak bir şey yoktur, çünkü üç yaşından itibaren spagetti, pilav, patates, şeker, kek, çikolatadan itibaren pankreaslarını zora koşmaya başlıyorlar.
Ergenliğe girip de hormonal değişimleri yaşamaya başlayınca, besinsel açmazları daha da ciddi boyutlara ulaşıyor: Fast-food, kola, acıktıkça yenilen börekler, çörekler, alkollü içkiler…
Böylece kilolar hızla yerleşmeye başlıyor. Bunu engel için öğünler atlanıyor, hipokalorik rejimler altında eziyet çekiliyor. Bu da tam değişim içindeki organizmanın belirli bir duyarlılık geliştirmesine yol açıyor. Sonuçlar klasiktir:
– kısıtlanmalar yüzünden yağ hücrelerinin artması (hiperplezi)
– tüm gayretlerinden sonra, tekrardan eski kilosunun bile üzerine çıkmak, kişiyi moral bakımından çökertir.
– klasik beslenme bozuklukları geliştirilir: Bulimi, ardından da anoreksi.
Henüz yorum yapılmamış.