Anne Sütü ile Beslenme
Emzirmenin bebek için çok yararlı olmaktan başka annelik duygusunu güçlendirmek gibi, anne için de önemli bir işlevi vardır. Gerçekten de bebeği emzirmek, gebelik boyunca anne ile yavrusu arasında oluşan ortakyaşamın bir uzantısı gibidir.
Bugün anne sütünün bebeğin doğal besini olduğunu bilmeyen neredeyse yoktur. Ama mamayla beslemenin çok yaygınlaştığı dönemdeki kadar olmasa bile, bebeklerini emzirmeyen annelerin sayısı hâlâ oldukça fazladır.
Anneleri bebeklerini emzirmekten vazgeçiren etkenler nelerdir?
Bu etkenlerin birçoğu kolayca ortaya koyulamamaktadır. Konuya eğildiğimizde, moda haline gelen davranışların insanları ister istemez etkilediğini görürüz. Birçok annenin bebeği emzirmek istemeyişinin nedeni, temelde bu davranışı çağdışı saymasındandır. Geliştirilmiş yapay sütlerin bebeği anne sütü kadar besleyebileceğine ve bebeği emzirmenin rahatsız edici olduğuna inanmışlardır. Ayrıca anneden kaynaklanmayan yeni durumlar, özellikle hastanelerdeki doğum servislerinin işleyiş biçimi de bunlara eklenmektedir. Birçok doğum servisinde anne ile çocuk doğumdan sonraki ilk birkaç günde çok az birlikte olmakta ve yenidoğan erkenden yapay sütle beslenmeye başlamaktadır. Anneye emzirmenin yalnız bebek için değil, kendisi için de olan yararlan yeterince anlatılmamaktadır.
Bu durum gerçekleşmezse her gün meme başını dışari çıkarmak için masaj yapılır. Gebeliğin son günlerinde meme başını yıkayarak süt kanalcıklarının ortaya çıkması, ayrıca sağma işlemine başlayarak ilk birkaç damla kolostrumun (ilk süt, ağız) dışarı sızması sağlanabilir. Bunun için anne iki eliyle çevrelediği memesine yavaşça baskı uygular. Böylece süt kanallara yürür. Daha sonra anne bir memesini ayrı yandaki eliyle alttan tutar, öbür elinin baş ve işaret parmağıyla meme başını sağar.
Doğumdan sonra hâlâ meme başı dışarıya çıkartılamamışsa, cam ya da plastikten yapılma sağma araçları (tirle) kullanılır. Bunun dışında annenin emzirme için hazırlanması kendiliğinden gerçekleşir. Folikülin ve progesteron adı verilen iki hormon sayesinde meme bezi ve meme kanallarının gelişimi tamamlanır. Doğum sırasında folikülin ve progesteron düzeyi birden düşer. Bunların yerine ön hipofızden prolaktin adlı hormon salgılanır. Böylece süt salgılanmaya başlar. Meme bezlerinde üretilen süt meme başından dışarı açılan süt kanallarına girer. Salgı bir kez başlayınca süt üretirninin düzenli biçimde sürmesi için bazı kurallara uyulması gerekir. Meme başı emilme yoiuyla uyarılmazsa süt salgısı kesilir. Bu olgu deneylerle kesin olarak kanıtlanmıştır. Yapılan deneylere göre emme sürerken süt akışı engelleme bile süt salgısı Üretilmekte, meme başı emilemez duruma getirilince, duyarsızlaşılınca ya da uzunca bir süre memeler tam olarak boşatmayınca süt salgısının üretimi durmaktadır. Bu deney sonuçlarından anlaşılacağı gibi memeyi emen bebek yeterince büyük ve güçlüyse, süt üretiminde sorun çıkmaz. Böyle bir bebeğin memeyi tamamen boşaltacak ölçüde emme isteği olacağı kesindir. Buna karşılık birkaç günlük ve güçsüz bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu durumda meme elle sağılmalı ya da tirle aracılığıyla süt biberona alınmalıdır. Emme sırasında bebek meme başı ve çevresine yaklaşık 200 mm cıvalık bir negatif basmç uygular. Meme başı, bebeğin ağzına derin olarak girmeli, bebek dudaklarını meme başını çevreleyen deriye dayayabilmelidir. Meme başı çevresinden gelen uyanlar ancak bu durumda süt kanallarını kasarak sütün dışarı çıkmasını sağlar. Ayrıca emme işleminin gerçekleşebilmesi için bebek ile annenin sakin ve rahat bir durumda olması gerekir. Fiziksel ya da ruhsal uyanlar (örneğin annenin dikkatinin başka konularda toplanması ya da meme başında bir çatlağın neden ofduğu ağrı) süt salgısını engeller.
EMZİRMEYLE İLGİLİ BİRKAÇ SORU
Süt verme sırasında memeye nasıl bir bakım uygulanır?
Meme bakımı son derece basittir: Meme başlan yeni kaynatılmış ılık suya batırılan bir parça pamukla silinmelidir.
Anne nasıl beslenmelidir?
Uyulması gereken katı beslenme kurallan yoktur. Yalnızca yiyecekler daha zengin ve daha dengeli olmalıdır. Emzirmeyle yitirilen enerji dikkate alınarak günlük kalori gereksinimini karşılayacak bir beslenme düzenine geçilmelidir. Vitamin eksikliğini önlemek için taze meyve ve sebzelere ağırlık verilmeli, sütün ana maddesini su oluşturduğu için artan sıvı gereksinimi de karşılanmalıdır. Sarmısak, soğan, lahana ve kuşkonmaz gibi süte özel bir tat vererek bebeği rahatsız edecek bazı yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
Sütü artıran yiyecekler hangileridir?
Süt salgısını artıran yiyecek ya da içecek yoktur. Pek çok maddenin salgıyı çoğaltacağı ileri sürülmüş, ama bu görüşleri doğrulayan hiçbir kanıt bulunamamıştır.
Emziren anne nasıl bir yaşam sürmelidir?
Meme veren anne büyük özverilere katlanmadan normal bir yaşam sürebilir. Ama yanşmalı spor etkinliklerinden kaçınmalıdır. Heyecan, dikkatin sürekli başka konularda toplanması ve korku gibi annenin ruhsal dengesini bozabilecek her türlü etkinlik de emzirme açısından zararlıdır. Özellikle sigaranın yasaklar arasında yer aldığı unutulmamalıdır.
Annenin sütü yetersizse ilk birkaç saatten sonra mama verilebilir mi?
Emzirmeden vazgeçilecekse verilebilir. Karar kesinleşmemişse mama vermekten kaçınılmalıdır. Tok bebek ya çok az bir güçle emer ya da hiç emmez. Bu durum önce ilk sütün, ardından da sütün salgılanmasını engeller. Anne emziriyorsa ya da emzirecekse bebek hep anne sütü almak, susarsa su îçmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.