Bebeğin Derisi
Doku gelişimi henüz tamamlanmamış olduğundan, bebek derisi yapı ve işlev açısından farklılıklar gösterir. Daha duyarlı ve dirençsizdir, büyüklerinkine oranla daha kolay zedelenebilir. Bu nedenle bakımına özen gösterilmeli ve bebekler için Özel olarak hazırlanmış ürünler kullanılmalıdır.
Bebek derisinin duyarlı ve dirençsiz olduğu herkes tarafından bilinse de, bunun nedenleri genellikle iyi bilinmez.
Her şeyden önce bebeklerde üstderi (epidermis), büyüklerinkini koruyan bazı önemli savunma sistemlerinden yoksundur.
Erişkin derisi, antikorlar, üstderiyi koruyan yağ salgısı ve yeterince kaim olan boynuzsu katman (üstderinin en dışında bulunan ve dış ortamla doğrudan ilişkide olan katman) sayesinde dış çevredeki zararlı maddelerden, su ve hava kirliliğinden, mantar, asalak, bakteri ve virüs saldırılarından, kısacası zararlı olabilecek her şeyden korunabilir.
YAPISI
Bebek derisinin aşırı duyarlılığı ve dirençsizliği yapısından kaynaklanır: Çok duyarlıdır, kulan az ve keratin içeriği düşüktür; bol miktarda keratin içeren hücrelerin oluşturduğu yüzeysel boynuzsu katman bebeklerde çok incedir ve etkili bir koruma için yeterli değildir.
Bu koruma dışa ve içe yönelik olmak üzere iki yönlüdür: Dışa yönelik koruma sıvı maddelerin deriden geçmesini Önler; içe yönelik korumanın işlevi ise derinin nem oranını en yüksek düzeyde sabit tutmaktır.
Bebek derisinde erişkinlere oranla çok daha fazla su bulunur. Bir başka deyişle derinin nem oram, bebeklik çağında en yüksek düzeydedir; bu durum bebek derisinin gerginliğini ve tatlı pembe rengini açıklar.
Ama derideki yüksek nem oranının bir sakıncası da vardır: Derinin dış etkenlere karşı direncini düşürür. Yeterince koruyucu olmayan deri örtüsü dışarıdan gelen etkenleri daha kolay geçirir.
Bebeklerde üstderi dokulan tam gelişmediğinden düzensiz, çok ince bir katman halindedir ve yasanım ilk üç haftasında kolayca pullanır. Yeni doğan bebeğin derişim bir tül gibi örten yağlı ve beyaz madde {vernix caseosa) ortadan kalkınca deri pembe, yumuşak ve kadifemsi bir doku halinde kalır.
Bu durumda son derece duyarlı ve dirençsizdir; yapısal özellikleri nedeniyle yaşamın ilk yılında bebek, deri hastalıklarına kolayca yakalanabilir.
İŞLEVİ
Ayrıca bebek derisi, hücrelerin işlevleri açısından da erişkinlerinkinden farklıdır.
Bunların en önemlisi, yağbezlerinin çok az yağ salgılamasıdır. Yenidoğanda burun, yanaklar ve çenede daha fazla olmak üzere birçok yağbezi bulunur; ama salgılan yetersizdir ve derinin gerek kimyasal etkenlere, gerek bakterilere karşı korunmasında önemli bir yeri vardır.
Henüz yorum yapılmamış.