HAMUR VE PİRİNÇ YEMEKLERİ

Türkiye’de çok sevilen hamur ye­meklerini ve pirinçli yemekleri pişirir­ken şu noktalara dikkat etmelisiniz:
Pilav pişirirken, bir bardak dolusu pirinç için bir buçuk bardak ya da bi­raz daha fazla su kullanın.
Pilav pişirirken, pirincin tane tane, kalmasını istiyorsanız pişme süresince pirinci karıştırmayın. Önce tencereye suyu ölçerek koyun.
Kaynamaya başlayınca, içine tuz, pişireceğiniz pilava göre, et suyu, ta­vuk suyu, domates salçası ya da ka­buğu çıkarılarak küçük parçalara ke­silmiş taze domatesi koyun, biraz kay­natın. Sonra, daha önce bir-iki saat sıcak suda tuttuğunuz, ya da soğuk suda tutarak, iki, üç kere yıkadığınız, süzgeçten geçirdiğiniz, pirinci suya bo­şaltın ateşi kısın. Orta ateşte pirinç bütün suyunu emsin. Sonra ateşi da­ha da kısın. Pilava koyacağınız yağı ekleyin, bir tahta kaşıkla hafifçe altı­nı üstüne getirin ve kalın bir tülbent, ya da mutfak bezini tencere kapağının altına koyarak yavaş yavaş pişirin. Bez fazla suyu, pirinç yağı emer, tane ta­ne bir pilav pişmiş olur.
Pilav için en iyi yağ tereyağı, Urfa yağı ve tavuk yağıdır.
Tavuk yağını, tavuk pişirirken olu­şan tavuk suyu ile karışık yağdan el­de edebilirsiniz.
Pişmiş pilavı, yeniden ısıtırken dibi­nin tutmaması için, içine çok az su ek­leyerek küçük ateşe koyun. Tahta kaşıkla hafifçe karıştırın. Ya da pilav tenceresinden daha büyük bir tence­reye su doldurun; pi.lavlı tencereyi içi­ne yerleştirin ve böylece içice girmiş iki tencereyi ateşe oturtun. Pilav sıcak suda ısınır, dibi tutmaz.

PAYLAŞ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git