BEBEK NÖRAL TÜP BOZUKLUKLARI
Nöral Tüp, bebeğin beyin ve omurilikini meydana getiren tüp yapıdır. Döllenmenin hemen akabinde normal gelişen bir çocukta bu tüp dördüncü haftaya kadar 2 taraftan da uygun biçimde kapanır. Eğer tüp uygun biçimde kapanmazsa Nöral Tüp Defekt meydana gelebilir.
Spina Bifida ve Anensefali, omurga ve beynin gelişiminde oluşan önemli sorunlar olup 2’si de birer Nöral Tüp Bozukluğu olarak adlandırılmaktadır. Gebeliğin en erken safhalarında meydana gelen sorunlar olup genellikle bayan gebe olduğunu dahi bilmemektedir. Nöral tüp defekti olan bebeklerin büyük kısmı maalesef yaşayamaz, yaşayanlarsa yürümede, barsak kontrolünde problem olur.
Tetikleyici çevresel etkenler
Mutlifaktorial bir hastalık olan Nöral Tüp Defekt’deki tetikleyici çevresel faktörün, annedeki olası Folik Asit Vitamin eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Folik Asit ya da folate bir B Vitaminidir. Dolayısıyla, anne adaylarının folik asit (folate) gibi basit bir vitamin almaları, çoğu bebeğin nöral tüp defektlerinden etkilenmesini engelleyebilir. Yapılan araştırmalar hamilelik öncesi veya hamileliğin ilk aylarında folik asit ya da folate vitamini kullanımının artırılmasıyla nöral tüp defekt vakalarının 70%’inin (Yani her on vakadan 7’sinin) engellenebildiği görülmüştür.Araştırmaların sonucunda, folik asitin olası döllenmeden en az bir ay önce kullanılmaya başlanması ve hamilelik süresince de ilk üç ay devam edilmesi önerilmektedir. Önerilen bu zamanlama çoğu insanın kesin döllenme zamanını belirleyememesi ve hamileliğin çoğu zaman dördüncü haftadan sonra (ki bu süreçte nöral tüp kapanmıştır) tespit edilmesinden dolayıdır.Genellikle hamilelik öncesi veya ilk üç ayında her kadına günde 0.4 mg- 0.5 mg (milligram) folate ya da folik asit alması önerilir. Aldığınız vitamin bile olsa, miktarını doktorunuzla birlikte belirlemeniz her zaman en iyisidir.Bazı kadınların diğerlerine göre bu tür hastalıktan etkilenebilecek çocuk doğurma riski daha fazla olabilir, dolayısıyla 0.5mg dan daha fazla miktarda folik asit almaları gerekebilir. Bu yüksek risk grubunu daha önce nöral tüp defektten etkilenmiş çocuk doğurmuş kadınlar, kendileri nöral tüp defektten etkilenmiş kadınlar, ya da yakın bir akrabaları nöral tüp defektinden etkilenmiş kadınlar oluşturmaktadır. Bu grupta olduğunu düşünen kadınlar doktorlarına bunu bildirmeli ve hamilelikten önce ve sırasında ne kadar folik asit almaları gerektiğini danışmalıdırlar.Nöral Tüp, bebeğin beyin ve omuriliğini oluşturan tüp/yapıdır. Döllenmeden sonra normal gelişen bir bebekte bu tüp 4. haftaya kadar iki taraftan da uygun şekilde kapanır. Eğer tüp uygun şekilde kapanmazsa Nöral Tüp Defekt söz konusu olabilir.Spina Bifida (Açık Omurga) ve Anensefali (beyin olmadan), omurga ve beynin gelişiminde meydana gelen ciddi problemler olup ikisi de birer Nöral Tüp Defekti (Bozukluğu) olarak bilinmektedir. Hamileliğin en erken safhalarında (genellikle döllenmeden sonra 28’inci gün) oluşabilen problemler olup çoğu zaman kadın henüz hamile olduğunu bile bilmemektedir. Ne yazık ki, nöral tüp defekti olan bebeklerin çoğu hayatta kalamaz, yaşayanlar ise yürümede, barsak ve mesane kontrolünde sorun yaşar.
Tetikleyici çevresel faktör...
Araştırmaların neticesinde, folik asitin olası döllenmeden en az bir ay önce kullanılmaya başlanması ve gebelik boyunca da ilk 3 ay devam edilmesi tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen bu zamanlama pek çok insanın kesin döllenme vaktini belirleyememesi ve hamileliğin çoğu zaman dördüncü haftadan sonra tespit edilmesinden dolayıdır.Genellikle hamilelik öncesi veya ilk üç ayında her kadına günde 0.4 mg- 0.5 mg (milligram) folate ya da folik asit alması önerilir. Aldığınız vitamin bile olsa, miktarını doktorunuzla birlikte belirlemeniz her zaman en iyisidir.Kimi bayanların diğerlerine oranla bu çeşit rahatsızlıklardan etkilenebilecek çocuk yapma riski daha çok olabilir, bu yüzden 0.5mg dan daha çok miktarda folik asit almaları gerekebilir. Bu fazla risk grubunu daha önce nöral tüp defektten etkilenmiş çocuk yapmış bayanlar, kendileri nöral tüp defektten etkilenmiş bayanlar, veya yakınları nöral tüp defektinden etkilenmiş bayanlar oluşturmaktadır. Bu grupta olduğunu düşünen bayanlar hekimlerine bunu anlatmalı ve gebelikten önce ve sırasında ne kadar folik asit almaları gerektiğini danışmalıdırlar.
Henüz yorum yapılmamış.