(ADET) HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER
Bazen 40 yaşından önce oluşabilen çok hafif hormonal değişiklikler üreme döneminin sona ermekte olduğu işaretini verebilir. Bu değişiklikler adetlerin gün sayısında farklılaşmaya, düzensizliğe neden olur. Her ne kadar adet kanamalan arasındaki süre eskiye oranla biraz daha uzar ise de genel olarak kısalma dikkati çeker. Burada yumurtanın olgunlaşma süreci kısalır, yumurta atılması normalde beklenenden daha önceki günlerde olur. Yumurtlama sonrası gün sayısında pek azalma görülmez.
Daha sonraki yıllarda hormonal değişiklikler daha da belirginleşir. Bazılannda adet kanamalan 38 günden daha seyrek olurken, bazılarında 18 günden daha sık olmaya başlar. Bu kadınların çoğunda yumurtlama görülse de % 40 kadarında yumurtlamanın gerçekleşmediği aylar olur.
Yumurtlama olanlarda ise san cisimcikten salgılanan progesteron düzeylerinin düşük olduğu görülür. Yumurtalığın östrojen üretemediği dönem menopozun başladığı dönemdir. Bunun sonucu olarak rahmin iç tabakası gelişemez ve adet kanaması da olmaz. Artık üreme yeteneği tamamen yitirilmiştir. Menopoz gerçekleşir.
Menopoz sonrasındaki hormonal dönem, üreme döneminden çok değişiktir. Östrojen üretimi, yani kadına dişilik özelliklerini kazandıran hormon üretimi çok azalır, inhibin hormonu neredeyse ölçülemez, progesteron üretilmez. Menopoz sonrasındaki yumurtalıklarda cinsiyet hormonu üretimi tamamen durmaz.
Androjen üretimi devam eder ve hatta çok az miktarda östrojen de üretilir. Cinsiyet hormonlan yağ dokusu, rahim, karaciğer, kas dokusu, deri ve kıl köklerinde üretilirler. Yani, menopozdan sonra kadın vücudunda üretilmeye devam eden androjenler, adına “aromatizasyon” denen bir işlemle östrojene dönüştürülür.
Henüz yorum yapılmamış.